Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Иновация за туристи – аудио устройства за градски екскурзии очакват гостите на България

Иновация за туристи – аудио устройства за градски екскурзии очакват гостите на България

България привлича все повече чуждестранни туристи, а благодарение на нискотарифните авиокомпании малко познатата доскоро София става все по-достъпна. Млади хора, нарамили раници, разглеждат забележителностите на българската столица и от 17 април за тях се предлагат електронни аудио гидове, специално разработени на 7 езика – английски, немски, френски, испански, руски, италиански и български.

Устройствата, познати от музеите, сега могат да се ползват в града. Това е уникална услуга, създадена специално за индивидуални екскурзии, подчертава Лариса Кузнецова, на която й хрумва идеята. Тя пристига в България от Иркутск със съпруга си Михаил Пешев. Разхождайки се из Несебър, установява колко е сложно да разбереш повече за забележителностите, дори разговаряйки с местните хора.

Маршрутите, разработени за София и Пловдив, включват основни забележителности и са с продължителност около 3 часа. За всеки обект са подготвени аудио разкази, в които историческите факти са представени увлекателно и с любопитни подробности. Те са направени така, че да са подходящи и интересни за всеки турист, дори за ученици. Не е само скучна и суха информация, допълва Лариса. За удобство на чужденците се е наложило да запишат и кратки видео-упътвания на особено сложните за ориентация места.

Аз съм човек, който иска всичко да е идеално. Така че отново и отново проверявахме с помощта на туристи-чужденци и променяхме картата и аудио гида, за да е сигурно, че чужденецът няма да се изгуби в града и въпреки, че не е с гид-човек, а с електронно устройство, да не изпита никакво неудобство. Напротив, да получи свободата сам да избере обектите, които ще разгледа.

Аудио гидовете предлагат много повече информация в сравнение с мобилните приложения. Звуковите файлове са с продължителност от 4 до 6 минути за всеки обект. За проекта Audio Guide България е разработен и специализиран софтуер, който да регулира отдаването под наем на устройствата, да осигуряваонлайн резервациите, да регламентира посредничеството на хотелите и да води статистика. За него вече има поръчки от Русия и Индия.

Ние търсехме най-доброто представено на пазара мултимедийно устройство, което да позволява качване на видео, снимки, видео на жестомимичен език, свързване с индукционна бримка, уточнява Лариса. Така се появява още една насока на дейността им – стават официални представители на електронни аудио и радио устройства за 10 държави на Балканите.

След София и Пловдив услугата- градски аудио гид скоро ще се предлага в Созопол и Несебър, подготвят се аудио екскурзии на още 7 езика. Лариса Кузнецова има и блог в социалните мрежи, където споделя полезна информация за живота и пътешествиятаси из България. Тя е щастлива, че може да покаже на другите красотата, която намира в нашата страна.

Бях поразена колко прекрасна е тази неголяма като площ страна. Колко много забележителности има тук. Тези, които идват за морска почивка, дори не подозират, какво великолепие има стига само малко да отидеш встрани. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.