Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Наградени учители по информационни технологии от Подмосковието гостуваха в «Камчия»

Наградени учители по информационни технологии от Подмосковието гостуваха в «Камчия»

Тримата най-добри преподаватели по информационни технологии от Подмосковието, водени от Виктория Горбунова – зам.-директор на Детския технопарк «Кванториум» в руския наукоград Корольов, бяха на едноседмичен образователен стаж в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» и в Частното средно училище «Юрий Гагарин».

Учителите са победители в конкурс, подкрепен от Фонда на Президента на Руската федерация Владимир Путин, в който са участвали над 200 преподаватели от училища в Подмосковието. Те са заели първите места в конкурса за активни форми на обучение в средното училище в три номинации – Хекатон, Кейс технология и Квест. Технологиите, които са разработени в Детския технопарк «Кванториум», се прилагат в часовете по информационни технологии в Подмосковието. «Предложихме на учителите в училищата да «фантазират» на тази тема», разказа Виктория Горбунова. От 3000 училища се получили 200 проектни предложения. След първоначалното отсяване на интересните проекти се стигнало до втория етап – разработване на видео презентации от реализирането на нетрадиционните уроци в класовете. «За нас гостуването в «Камчия» е образователен стаж, тъй като видяхме как това, което ние правим, се прилага в друга страна и училище. Изключително ни впечатли, че децата в «Камчия» работят самостоятелно по проекти и ги реализират на такова ниво, че с тях могат да участват в състезания. Зарадва ни активността и желанието на учениците да измислят нещо ново, впечатли ни преподавателят им, който ги мотивира и стимулира да се развиват и да творят», коментира още Виктория Горбунова.

По-рано през деня Виктория Горбунова, Денис Кудайметов, Нина Корчагина и Анастасия Зорина посетиха часа по информационни технологии на VІІІа клас в ЧСУ «Юрий Гагарин», в който учениците, под ръководството на преподавателя Десислава Жекова, разработваха проект в html – уеб страница, посветена на Никола Вапцаров. Осмокласниците на Училището на бъдещето в „Камчия“ от профил „Информационни технологии“, които усилено изучават информатика и английски език, не се затрудниха в програмирането. В края на часа те дори участваха в игра, посветена на информационната сигурност, подготвена от Анастасия Зорина – да разшифроват скрит код. И въпреки че квеста бе на руски език, младите гагаринци безпроблемно се справиха да разчетат скритите послания, свързани със сигурността в интернет.

Гостите присъстваха и на представяне на отличени проекти на ученици от ЧСУ „Юрий Гагарин“, с които възпитаниците на училището са участвали в национални и международни състезания. Представен бе сайтът, посветен на руските класици, разработен от осмокласничката Елисавета Николова, която се класира на първо място в категорията „Програмист – техническа сложност“ на национален кръг на състезанието „IT-Знайко“. Никола Славчев от VIб и Стефан Минчев от VIа клас – шампион в Международната космическа олимпиада в руската столица на космонавтиката – наукоград Корольов, представиха образователния си проект „Телепортация“ – сайт, интегриращ видео презентация, интересна информация за планетите и квест игра. Кристин Досева и Виктория Тодорова от VIIб презентираха разработения от тях сайт, посветен на екологията, а също и втори проект, посветен на древната история на България.

Донна Стоянова от IX клас представи свой софтуер на програмния език Visual Basic за годишен празничен календар, като го инсталира на OS Windows и го демонстрира в реално време. Второкласничката Златна Йорданова и третокласничката Йоана Кюмюрджийска – с награда за оригинална идея на малкия финал на Националното състезание по информационни технологии, разказаха за рисунките си в програмата Paint, в които импортират обекти от Word и други изображения.

Интересни са проектите на Марио Милчев от VIIIа - уеб сайт за туристическа фирма, на Есра Нурханова - „Календар“ с графичен дизайн, създаден изцяло в Adobe Photoshop, на Йордан Йорданов и Стефан Манолов от VIIб - филм на тема “ Земята – нашият дом“.

Гостите от Подмосковието поканиха възпитаниците на Училището на бъдещето да се включат в Международния конкурс „Робофест“ и да участват дистанционно в състезанието по Робофутбол (футбол с конструирани, задвижени и управлявани от децата мини роботи). Първият конкурс, в който младите гагаринци ще участват в Подмосковието е за рисунки на тема „Роботите в бъдещето“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.