Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Конкурсът „Царица Роза“ чества юбилей

Конкурсът „Царица Роза“ чества юбилей

Ден след Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, българска правителствена делегация е във Ватикана за традиционната празнична аудиенция при папата. Чрез нея символично се възпроизвежда мисията на светите братя Кирил и Методий, които през IX век отиват в Рим, за да получат папската благословия и разрешение да се преведат свещените книги на славянски език. Традицията повелява всяка година нашата делегация да отива във Ватикана с дарове от България. Едва ли е случайно, че сега премиерът Бойко Борисов носи със себе сред официалните дарове и корени на маслодайни рози – 33 на брой, за да бъдат засадени в градините на Ватикана. Розовите храсти идват във Вечния град от Българската долина на розите, както предците ни са нарекли Казанлък заради добрите условия там за отглеждането на маслодайните ароматни растения.

В момента розовите масиви в землището на Казанлък са разцъфнали в цялата си прелест. Пролетта беше топла и производителите имат отново добри добиви от розов цвят. На този прекрасен фон в Казанлък започнаха тържествата, посветени на конкурса за избор на Царица Роза. Там се провежда един от най-старите фестивали за красота в България, който тази година има 50-годишнина. Самият Празник на розата в града е започнал да се отелязва през май преди 115 години. Любопитен факт е, че редом с розобера, казанлъчани не забравят и за още една своя годишнина – появата на първото за България ателие за струнни музикални инструменти в България, отворило врати там през 1918 г. С ателието на братя Георгиеви се поставя началото на лютиерството у нас, а от там тръгват в занаята и много добри и търсени майстори през целия XXвек. Фестивалът на розата тази година започна с конкурса за избор на Царица Роза, като има няколко акцента в нашия празничен афиш – казва Сребра Касева, служител в общината. И още от нея:

Царица Роза

Началото беше на 18 май с конкурс-спектакъл за избор на Царица роза. Носител на короната стана Михаела Хаджиева, възпитаничка на Математическата гимназия. Тази година той е различен от всички, състояли се до сега, защото освен избраната тазгодишна наша царица, за предстоящата на 1 юни кулминация на празника са поканени всички носителки на короната от предходните 49 години. Повечето от тях ще прелетят хиляди километри, защото живеят в различни краища на света. Поканили сме да участват и техните подгласнички, защото всяка година Царица Роза има две свои подгласнички, които й съперничат със своята хубост. Идеята за първия конкурс датира от 1970г. Тя е на художника Теньо Пиндарев. Конкурсът за най-красиво момиче е наш символ, то е лице и посланик на града ни през цялата година. През различните години Царица Роза е пътувала в Япония и Китай, за да носи послание от жителите на Казанлък за красотата на България, трудолюбието на българката и жизнения дух на народа ни. Нека не забравяме, че розата е един от най-разпознаваемите символи на България, който присъства в знаците и емблемите, с които се представя страната ни.

Царица Роза

Покрай славата на българските рози с всяка изминала година се увеличава потокът от туристи, особено от държави от Изтока, които идват специално за Празниците на розата през май. Сребра Касева продължава:

Розата, като символ на България, е най-търсеното цвете от всички чужденци, които посещават Празника на розата. Идвайки в Казанлък те бързат да обиколят розовите градини, да си наберат розов цвят и да усещат навсякъде около себе си уханието на казанлъшките рози. Днес всеки бърза да снима красотата на Розовата долина и на царица Роза, но най-старата картичка-снимка от града е от 1901 г.

Царица Роза

Тя илюстрира беритбата на розовия цвят и момичетата, които са идвали в Казанлък буквално от цяла България, за да помагат в розобера. Тогава са ставали много весели събирания, много от момите по време на розобера са намирали своите бъдещи съпрузи и така розоберите са били знаково събитие не само за града, но и в цяла България. Това е било място и време, в което превес е вземала радостта на българина. Казанлък е бил и град на любовта, защото тук са се родили много млади семейства, които след това са потегляли към други краища на България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.