Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Камчия“ празнува 30-годишнината от втория съветско-български космически полет

„Камчия“ празнува 30-годишнината от втория съветско-български космически полет

С мащабен международен празник в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе отбелязана 30-годишнината от втория съветско-български космически полет. Специално за честванията в комплекса пристигнаха българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, летецът-космонавт Виктор Савиних - участник в три космически експедиции, сред които и полетът с юбилейна годишнина, рекордьорът по престой в космоса Сергей Авдеев, румънският космонавт Думитру Прунариу и ръководителят на българската космическа програма „Шипка“ проф. Петър Гецов.

Домакин на събитието бе Авиокосмическият център с Планетариум в комплекса, с ръководител – космонавт-изследователят Красимир Стоянов.

Пред пълната киноконцертна зала в детския лагер „Черноморски“ Красимир Стоянов, Александър Александров и Виктор Савиних разказаха за подготовката и провеждането на полета, стартирал на 7 юни 1988 г. „Днешният ден, преди 30 години, беше първият от престоя ни в Космоса. Нямахме търпение да видим как изглежда нашата Земя – през илюминаторите се наслаждавахме на красотата, която съпътства всеки космически полет. Планетата беше като на длан – когато прелитахме над България беше интересно да видя родния си град – Омуртаг, да разгледам София, Пловдив и Варна. Всичко се вижда ясно защото атмосферата играе ролята на лупа. Земята е толкова красива, че е трудно може да се пресъздаде на снимка или видео“, разказа Александър Александров.

Виктор Савиних сподели, че след втория си космически полет - мисията по спасяването на „замръзналата“ станция „Салют 7“, повече няма да полети в Космоса. Но се оказава, че ще има и трети полет, и то в сътрудничество с България. „Екипажът ни бе твърдо решен да се стикова с орбиталната станция. Спомням си ясно моментът след скачването, когато люкът на спускаемия апарат се отвари и Муса Манаров и Владимир Титов, които вече бяха летели половин година в Космоса, ни посрещнаха! Три нови живи същества! Неописуема радост! Или иначе погледнато - петима мъже, които живеят в едностаен апартамент, затова и изпращането ни след 10 дни също бе щастливо“, емоционално и с много чувство за хумор разказа Савиних.

По време на полета екипажът на Александров, Савиних и командирът Анатолий Соловьов извършва 56 успешни научни експеримента, разработени от Института за космически изследвания при Българската академия на науките. Нещо повече - именно тяхната мисия носи на борда на Орбиталната станция първият компютър, а всички данни и резултати от опити и изследвания се компютризират. „Космонавтът е върхът на пирамидата на всяка научна програма, в която участват хиляди учени, конструктори и професионалисти. Програмата „Шипка“, която имаше три основни задачи – дистанционно изследване на Земята от Космоса, космическа радиология и космическо материалознание, бе изпълнена на световно ниво“, разказа проф. Петър Гецов. Ученият разкри, че именно вторият съветско-български полет става основополагащ за бъдещото развитие на космическата наука. „Българските учени са много сериозни изследователи в областта на космическата радиация, което е важно за бъдещ полет до Марс. Днес наши радиометри летят около червената планета по съвместният проект „Екзомарс“. Разработваме трето и четвърто поколение космически оранжерии – български патент. И не на последно място – космическата храна, която подреди страната ни сред световните сили Русия и САЩ.

„И днес можете да станете космонавти – трябва да сте отлични ученици и студенти, да сте в идеално здраве, да натрупате няколко години опит в областта, която ви интересува, да подадете молба и да имате търпение“, обясни на децата рекордьорът по престой в Космоса Сергей Авдеев. Румънският космонавт Думитру Прунариу, който ръководи Европейската асоциация на участниците в космически полети, допълни, че приятелството също е от изключително значение за космонавтите. Той разказа, че първата му среща с Георги Иванов и Александър Александров е преди 40 години – по време на подготовката на първия български полет. „А ето днес сме пред вас в „Камчия“ като приятели и колеги отново заедно“.

Именно под надслова „Заедно в Космоса – заедно на Земята“ премина среща на космонавтите с участниците в първата лагерна смяна „Нашият дом – Земята“ и учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин“. На срещата присъстваха представители на Националната астрономическа обсерватория „Николай Коперник“, курсанти от ВВМУ „Никола Вапцаров“, ветерани-летци и авиатори от Варна, Балчик и Добрич и много гости.

След срещата Александър Александров и Виктор Савиних засадиха дръвчета в парка на комплекса.

По рано през деня звездните гости поднесоха цветя на паметника на първия космонавт Юрий Гагарин и на Пантеона в Морската градина във Варна.

Вчера космонавтите гостуваха в град Омуртаг – родното място на Александър Александров. Градът отбелязва своя празник именно на 7 юни – денят, в който именитият им съгражданин полетя в Космоса. На извънредна празнична сесия на Общинския съвет космонавтът Сергей Авдеев бе обявен за почетен гражданин на Омуртаг. Космонавтите посетиха обновеният Авиокосмически парк в града, който носи името на летецът космонавт Алексъндър Александров.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.