Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Камчия" отбеляза Деня на Русия с послания за приятелство, общи традиции и мир

"Камчия" отбеляза Деня на Русия с послания за приятелство, общи традиции и мир

С концерт на фолклорната формация «Коприва» от Руския университет за приятелство с народите бе отбелязан Деня на Русия в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия». С много настроение, студентите изпълниха най-популярните руски народни песни, а също и представиха модерни мелодии в стила на руския фолклор. Изпълненията им бяха посрещнати с бурни аплодисменти от гостите в пълната кинконцертна зала «Радуга», сред които деца и гости от Русия, България и др. Възпитаниците на РУДН, в който учат над 30 000 студенти от 155 страни по света, представиха фолклорни традиции от различни краища на Русия.

По традиция в Деня на Русия, «Камчия» отправя символичен жест за приятелство, разбирателство и мир. През миналата година, по иницитива на фондация «Устойчиво развитие за България», в комплекса «разцъфна» символа на доброто - скулптурата «Одуванчик» на световноизвестния руски скулптор Григорий Потоцкий.

Днес, именно до «дланите» на глухарчето, децата от Русия, гости на комплекса, засадиха два уникални дървесни вида. Историята разказа лично проф. Д-р Стефан Юруков – ръководител на катедра в Лесотехническия университет в София. Висшето училище е партньор на «Камчия». Двуделният гинко билоба, който е Мезозойския реликт, е възникнал преди 260 млн. години, съхранил е богат геном, което е и една от причините да достигне до наши дни. Красивото лирово дърво е Терциерен реликт, листата му напомнят на музикалния инструмент лира, а едрите и красивите му цветове приличат на лале. «Една от основните идеи при създаването на лесопарк «Камчия» е да се запази в най-висока степен естествения уникален дендрологичен състав на гората. В дендрариума пред хотел «Лонгоз» е най-богата колекция дървесни видове – повече от 70», разказа проф. Юруков. Партньорството между Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» и Лесотехническия университет е изградено на общото разбиране за важността на екологичното възпитание на подрастващото поколение и любовта към природата и гората, в осъществяване на връзката Човек – Земя - Космос.

По-рано през деня децата – гости на «Камчия» проведоха шествие „По пътя на паметта и славата“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.