Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отбелязваме Международния ден на йога

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното слънцестоене. България се включва активно още първата година, когато в НДК в София и още десетина града се провеждат лекции и практически занимания. Тази година събитията по повод Международния ден на йога са от 21 до 24 юни в София и още 35 населени места.

Официалният празник в столицата е на 24 юни в Inter Expo Center под патронажа на посланика на Република Индия у нас г-жа Пуджа Капур. Почетен гост ще бъде вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова.

През целия ден всички, които проявяват интерес, ще имат възможност да присъстват на лекции и дискусии върху различни аспекти от хилядолетните традиции по йога и аюрведа. В две от залите ще се провеждат йога практики, показвайки основните школи, както и йога за деца, за бременни и за хора в напреднала възраст, водени от профилирани йога инструктори. В пространствата пред залите гостите ще могат да опитат специалитети, приготвени по рецепти от аюрведическата кухня, както и се запознаят със здравословни продукти, произведени и предлагани от реномирани фирми. Събитието продължава до 18 часа, а входът за всички зали е свободен. Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло – споделят на страницата на събитието организаторите от Индологическа фондация „Изток-Запад“, които работят за подготовката и провеждането на празника заедно с посолството на Република Индия, Българската федерация по йога, Българската йога асоциация, както и още десетки фондации и йога клубове у нас. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.