Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Инициативата „Граждански диалог“ скъсява дистанцията между европейските институции в Брюксел и обикновените хора

Инициативата „Граждански диалог“ скъсява дистанцията между европейските институции в Брюксел и обикновените хора

Инициативата „Граждански диалог“ представлява поредица от тематични срещи, чрез които представители на европейските структури в Брюксел се срещат лице в лице с гражданите и разговарят за общите проблеми на общността. Идеята за организиране на подобен род дискусии без предварителен сценарий е изцяло на сегашния състав на ЕК. В България срещите от „Граждански диалог“ се организират от няколко години не само в София, но и в други градове на страната. Винаги в тях участват и представители на властта – президент, министри, служители от държавната администрация и т. н. „Хората усещат, че дистанцията между тях и високопоставените чиновници се скъсява и използват възможността да задават въпроси от всякакво естество“ – споделят журналисти, които също присъстват и се интересуват от темите в дневния ред. Те забелязват, че гражданите идват с подготвени въпроси и дори когато не остане време да попитат за всичко, оставят своите папки и очакват отговор. Това им дава увереност, че ще бъдат чути. „Въпросът е обаче, докъде се простират компетенциите на европейските институции и как те трябва да реагират на сигнал, в който например се твърди, че има злоупотреба със средствата. В Брюксел не разполагат с разследващи органи, които да правят подобни проучвания. Хубаво е да познаваме правилата и какво реално е в правомощията на институциите в Брюксел и докъде те са овластени да бъдат полезни при разрешаване на конкретни проблеми на гражданите“ – отбелязва журналист, присъствал многократно на дискусиите.

Като най-трудна за обсъждане, що се отнася до политиките на ЕС, бе определена темата за миграционната вълна към Европа. Тази тема стои на първо място сред всичките 28 държави-членки, наравно с темата за тероризма, но мисля, че ние не отделяме заслужено внимание на това – казва Роберт Солтик, съветник в Главна дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия:

Когато говорим за Европа, ние трябва да говорим с хората за всичко, което засяга тях самите. Трябва по-често да се скъсява дистанцията, дискусиите трябва да се пренесат в малките градове и селата, за да ни разберат избирателите. Правилните решения в ЕС се взимат чрез диалог и вслушване в гласа на обикновения човек. Свидетели сме, че някои от политиките на ЕС се приемат сляпо, без да сме разбрали как те ще рефлектират в малките общности. Писмата и жалбите на хората често не стигат до инстанциите в ЕС, до които са адресирани. Но хората в Брюксел са като мен и вас, те са там, защото са избрани от нас. Ние, комисарите, носим отговорност за публичния образ на ЕК, както е във всяко демократично общество. Европейският парламент има механизми и оказва също натиск върху Комисията, когато предприемем някои инициативи. А европейският бюджет, който сега се дискутира, всъщност е инструмент – това, което ние можем да дадем на обикновените хора.Това, че институциите в ЕС съществуват от почти 60 години и вашата страна се е присъединила сравнително скоро, както и Полша, се дължи на успешния модел на ЕС.

Като актуален пример за успешна комуникация в Европа беше посочен коментар на говорителя на ЕК Маргаритис Схинас, който с шеговит тон интерпретира случая с българската крава, която необезпокоявано премина българо-сръбската граница, а след това се върна и беше пощадена от санкциите на европейските директиви, които не позволяват безконтролно движение на домашни животни през държавните граници. Коментарът на Схинас беше съотнесен към актуалната тема Брекзит и гласеше следното: „Да живее кравата Пенка! Добре е, когато напускаш ЕС, а после винаги можеш да се върнеш обратно!“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.