Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България отказа статут на избягала от войната в Донбас украинка, била дошла да се омъжи

България отказа статут на избягала от войната в Донбас украинка, била дошла да се омъжиснимка: dnevnik.bg

Татяна Кондратюк и дъщеря й Ана живеят в Гърмен от четири години. От тогава се опитват да получат хуманитарен статут. Такъв обаче им е отказан от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Младата украинка идва в България на 2 ноември 2014 г. заедно с 15-годишната си дъщеря, за да се спасят от войната в Донбас, Луганска област, която в онзи момент е в разгара си. Преди това чрез социалните мрежи Кондратюк влиза в контакт с Алексей Науменко, роден в Донбас, получил руско гражданство и живеещ в България от 40 години. Той им изпраща покана и пари, за да дойдат в страната и да си извадят визи.

Украинката подава молба за получаване на статут в ДАБ, който обаче бива отказан. Причината - според служители на агенцията Татяна идва в България не защото търси спасение от войната, а за да се омъжи.

"В Украйна тогава имаше 42 милиона души. Няма ли хора, няма ли мъже там, та аз да идвам в България да сключвам брак? Да взема детето и да дойда в непозната държава", пита реторично младата жена.

Сегашният й съпруг Алексей Науменко пък каза за "Дневник", че двамата са сключили брак много след като тя идва в страната - на 7 април 2015 година.

Двамата се свързват с адвокат, който ги съветва да заведат дело. Съдия Славина Владова от Софийския административен съд отсъжда в тяхна полза. Така Татяна Кондратюк е първият украински гражданин, търсещ убежище в България, който осъжда ДАБ.

Агенцията обаче обжалва и Върховният административен съд отменя решението на първата инстанция. Двете украинки се страхуват да не бъдат екстрадирани в Украйна, където според тях животът им е застрашен.

"Ако се върнат там животът на двете е в опасност. Татяна вече е обявена за "персона нон грата". Самият факт, че е омъжена за руски гражданин я прави нежелана там. Спомняте си, преди време Петро Порошенко обяви Русия за агресор", разказа притесненията си пред репортер на "Дневник" съпругът ѝ Алексей Науменко.

"Непрекъснато летят самолети там. Стреля се. Стените се тресат. Дъщеря ми Ана се криеше в мазето и питаше "Мамо, ще живеем ли?", обясни още Татяна Кондратюк и допълни: "Според съда за мен няма опасност в Украйна. Аз мога да се върна да живея в друга част на страната, но там също сме нежелани. Една година нямах право да работя, докато не получих разрешение".

Алексей Науменко не изключва възможността на съпругата му да бъде наложена и смъртна присъда, ако се върне в родината си.

Пред двете украинки остава възможността вицепрезидентът Илияна Йотова да се сезира и да извърши необходимото, за да могат да получат убежище и хуманитарен статут в България. Разчитат и на съдействие от Министерството на външните работи. Алексей и Татяна недоумяват как сирийските бежанци получават веднага статути, а досега на нито един украинец не са дали такъв.

В подкрепа на жената и дъщеря й в Гърмен тече подписка. Подписи в тяхна защита започнаха да се събират още в София, Сливен и други населени места в страната. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники