Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

White dinner пази в тайна мястото на пикник под звездите в София

White dinner пази в тайна мястото на пикник под звездите в София

През 1988 г. Франсоа Паские след дълго отсъствие от любимия Париж решил да събере приятелите си на пикник. И тъй като им определил среща в Булонския лес, приканил всички да се облекат в бяло, за да се намерят по-лесно. Но нима някой от тях тогава предусетил, че задушевният dîner en blanc под звездите ще прерасне в нетърпеливо чакан ритуал с есенцията на мистериозност, изтънченост и добри обноски?

Всяко лято хиляди хора в Париж, Ню Йорк, Хамбург, Милано, Хонконг, Монреал, Йоханесбург се събират на изискана вечеря на открито, спазвайки бял дрескод и правила за хармония в отношенията с останалите гости и природата.

Историята на този изискан градски пикник в бяло е 30-годишна – разказва Елена Спирина, организатор на White dinner в България. – На събитието хората сами си носят храната и напитките, а смисълът е да създаваме красиво пространство около себе си и да проявяваме инициативност. Едно от посланията е свързано с екологията, тъй като на пикника насред града не се използват пластмасови изделия. Вместо това всеки носи съдове за многократна употреба и има задължението да прибере отпадъците. Идеята е да научим хората да почистват след себе си и да създават красота по всяко време и на всяко място, но също така да бъдат дейни, защото всеки от тях е отговорен за хубавата атмосфера и емоция. С други думи – не сме консуматори, които отиват на готова вечеря в ресторант, а участваме в създаването на събитието.

Крилатата фраза “Традицията повелява” отвежда мисълта към тайни общества и ритуали, обвити в мистерията на съзаклятие – и наистина, “Вечеря в бяло” съдържа елементите на всичко това. Участниците хем биват посветени в събитието, но и оставени в неведение до непосредствения миг, в който доверено лице от организаторите ще ги поведе към тайно място.

Мистерията е една от най-важните съставки на събитието, защото мястото на вечерята се пази в тайна до последно и участниците гадаят къде може да се проведе тя – казва Елена Спирина. – Всъщност това е и едно от нещата, което ги кара да участват – хората се изпълват с положително очакване, отивайки на среща с непознат, за да ги отведе на пикника. Освен това виждат как в рамките на само 20 минути се създава събитието, независимо дали присъстват триста или хиляда души и е невероятно, че на празното място изведнъж се появяват маси, столове и всичко става много красиво.

За първи път през миналата година 320 души се събират на бяла вечеря в парка на Военната академия в столицата.

Първата вечеря мина много хубаво, а ние дори не очаквахме, че участниците с такъв ентусиазъм ще прегърнат идеята – спомня си Елена Спирина. – Голяма част от тях знаеха за събитието от чужбина и приветстваха провеждането му у нас с невероятно красиви маси, отрупани с цветя, пера и свещи. Имаше и страхотни ястия – някои донесоха пайове и торти, други сирена и плодове, а трети сготвена храна в подгряващи съдове.

На 12 юли на тайно място в София ще се съберат гостите на второто издание на White dinner. След като украсят трапезите и сервират изисканите си блюда в бял порцелан, те ще посрещнат залеза на слънцето с гласа на саксофона в лежерна поп, соул и джаз интерпретация. Тяхната вечеря ще бъде съпровождана и от рецитала на певеца Орлин Павлов, докато край масите им пристъпват ефирни ангели и принцеси на кокили. В края на събитието пък всички ще запалят бенгалски огньове, за да завършат празнично едно лятно приключение, преживяно на свеж въздух сред добронамерени хора и с коктейл в ръка. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.