Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивалът на детското творчество „Звездите на Камчия“ на 10 години!

Фестивалът на детското творчество „Звездите на Камчия“ на 10 години!

Празничното издание на Фестивала на детското творчество „Звездите на Камчия“, под знака на UNESCO, ще се проведе на 13 юли 2018 г. от 20,00 ч. в киноконцертната зала на детски лагер „Чермонорски“. С него ще се отбележи 10-годишнината от създаването на детското движение „Звездите на Камчия“, в което вземат участие деца на различна възраст и от различни страни - гости на комплекса.

Първото издание на фестивала „Звездите на Камчия“ се провежда на 26 юни 2008 г. Идеята за създаването му е на председателя на Фондация «Устойчиво развитие за България» Станка Шопова, а учредители са Фондация "Устойчиво развитие за България», СОК "Камчия" ЕАД, Творчески съюзи и организации от София, Варна и Аврен. Според философията на детското движение "Звездите на Камчия" всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и развивани, а сцената на «Звездите» е най-доброто място за творческа изява. Участниците се оценяват от авторитетно международно жури в осем номинации във всички видове изкуства. Движението приобщава талантливите деца, техните родители, педагози, творци и артисти, които са съпричастни към идеята.

За своите 10 години фестивалът има над 100 издания. Повече от 9000 участници от над 70 страни са показали талантите си пред 100-хилядна публика – деца и възрастни. Специално участие имат и ветераните - гости на комплекса. Творчески директор на фестивала е известната българска певица и актриса Грета Ганчева. Юбилейният концерт на „Звездите на Камчия“ е по време на детската творческа смяна „Звездите на Камчия“, която обединява таланта на малки и големи.

Празничното издание съвпада и със 75-годишния юбилей на Грета Ганчева, която ще изнесе авторски концерт на 15 юли, от 20.30 ч. в Амфитеатъра на „Камчия“. „Слънчевата жена“ ще подари 90-минутен спектакъл на български и руски език, тя ще представи и свои нови песни, вдъхновени от любовта към България и Русия. Събитието е организирано от СОК „Камчия“ ЕАД и Фондация „Устойчиво развитие за България“. Само преди месец Грета Ганчева участва в юбилейния гала-концерт "Московски празник на песента" в концертната зала на Храма "Христос Спасител" в руската столица Москва. Тя представи новата си авторска песен „Когато децата пеят, Земята се усмихва“ (“Белите гълъби“), като пя с хор от 1000 деца, воден от заслужилия деятел на културата на Русия Татяна Жданова.

В културния календар на „Камчия“ през юбилейната седмица е включен и концерта на виртуозния китарист Георги Василев – той ще е на 14 юли от 20.00 ч. в киноконцертна зала „Радуга“. Световноизвестният музикант има участия на едни от най-престижните сцени в света - Ермитажа в Санкт Петербург, „Opera House” в Сидни, „Royal Festival Hall” в Лондон, „Victoria Hall” в Женева, Новия Кралски Театър в Копенхаген, „The Arts Centre” в Мелбърн, „Waterfront Hall” в Белфаст и др. Маестрото свири с Националния симфоничен оркестър на Италия, Оркестъра на Романска Швейцария, Камерния оркестър на Ермитажа, Софийска филхармония, Оркестър на БНР и много още.

На 16 юли ще е и първият концерт в програмата на творческата среща и фестивал „Заедно в 21 век“, която ще продължи до края на месеца. На сцената в зала „Атриум“ на хотел „Лонгоз“ ще видим първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика „Светоглас“. В традиционните вечери на страните ще вземат участие хорови колективи от България, Русия, Молдова, Полша, Словакия и Грузия.

На 25 юли от 20.00 ч. в Амфитеатъра на комплекса концерт ще изнесе народната певица Николина Чакардъкова и ансамбъла й.

Всички концерти са с вход свободен!

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.