Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Откриха царска гробница в село Маноле

Откриха царска гробница в село Маноле

Монументална императорска гробница от Римската епоха откриха археолози до Пловдив. Тя е с размери 7 на 7 метра. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България край село Маноле. Проучванията там започнаха преди две години.

Гробницата, която е изключително голяма находка, е с размери 7 на 7 метра. Благодарение на електротомографски изследвания учените са успели да установят и дълбочината на гробницата - тя е над 5 метра.

Доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Ние сме още в самото начало. Намираме се на 5 метра дълбочина от върха на могилата и на практика сме разкрили покрива на гробницата, който частично е разрушен от вторични иманярски изкопи, но според нашите изследвания, в дълбочина имаме да проучваме още около 4,55 метра, докато достигнем същинската гробна камера. Тоест най-вероятно гробницата е била висока около 5 метра. Според мен тя е на тракийски владетел, който е управлявал в средата на III век сл. Хр., по време на така наречените римски императори, когато властта в Римската империя се взима от хора, които нямат потекло и нищо общо с властта. Най-характерният показател, че самата гробница най-вероятно е свързана с някой от тракийските владетели, е нейното разположение в могила.
Около гробницата са открити няколко бронзови монети, както и керамика.

Доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Всъщност датировката се определя не само от начина на изграждане и материалите, които са използвани, тъй като пак казвам, ние сме на самия покрив, а се определя и от петте монети и от керамиката, която откриваме разхвърляна около гробницата - това е част от ритуала. Монетите са бронзови и са именно от средата на III век.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.