Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивалът на солта – незабравимо изживяване на брега на Атанасовското езеро

Фестивалът на солта – незабравимо изживяване на брега на Атанасовското езеро

Атанасовското езеро е едно от най-забележителните кътчета на България, което всяка година посреща хиляди туристи от страната и чужбина. Причините за това са различни, но основните са няколко. Първата е свързана с Бургаските солници и с лечебните свойства на лугата и калта, които се добиват в района по природосъобразен начин. Лечението с тях оказва благоприятно въздействие върху периферната нервна система и опорно-двигателния апарат, помагат при зарастването на различни рани и подпомагат обменните и регенерационни процеси в организма.

Атанасовското езеро

Последният мониторингов доклад за състоянието на езерото, сочи, че басейните, изградени около него, се посещават от 4000 души дневно. Фактът, че езерото е предпочитано място за отдих, гнездене и презимуване на внушителен брой птици - над 330 вида, също привлича немалко внимание. За да си представите мащабите на това орнитоложко богатство, ще споменем, че общият брой на видовете, срещащи се у нас е 420.

Атанасовското езеро

Третата причина за интереса към Атанасовското езеро е възможността да се види крайбрежната лагуна - подобни места в Европа се броят на пръсти. По тази причина тя е обявена за защитена територия, каквато всъщност е и цялото езеро, тъй като то е част от мрежата на Натура 2000. Наред с лагуната, визуална наслада създават променливи цветове на езерото, които варират от синьо през зелено до червено. Червеният цвят се дължи на голямото количество магнезий, което се съдържа във водите му, както и на едно водорасло, виреещо в много солени води. Смяната и пъстротата им се дължат на солодобива, а най-наситени са именно сега в периода август-септември.

Атанасовското езеро

За шести пореден път, на 10 август, Атанасовското езеро ще бъде домакин на еднодневен фестивал, посветен на солта. Всяка година организаторите от фондация „Биоразнообразие“ заедно с Българското дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД задават различна тема, като тазгодишното издание ще премине под наслов „Солта на живота“. Ето и подробности за програмата и предизвикателствата, които очакват посетителите:

В това издание на фестивала се опитахме да съберем всичко най-интересно, случило се около езерото, или свързано с него, разказва Радостина Ценова - експерт от Фондация „Биоразнообразие“. Няколко детски ателиета, изложби, базар на продукти, произведени от сол и луга, дегустация на шоколад с морска сол от езерото, здравна беседа за ползите от лугата и калта. Предвиден е и концерт „на тъмно“, а участниците в него ще се пазят в тайна до излизането им на сцената. Желаещите да участват в някоя игра също ще имат тази възможност. Предвидена е викторина с 38 въпроса, чийто отговори гостите ще намерят пръснати из фестивалната територия.

Атанасовското езеро

Ретроспективна изложба пък проследява всичко, което съвместният екип е постигнал по отношение на опазването на местообитанията на животните и птиците, както и решаването на проблема с качеството на водата в лагуната и опасността от наводнения. Ако всичко това ви се струва малко, но и сте достатъчно смели да се поизцапате, можете да участвате и в конкурса „Мис и мистър „Солена кал“. Ограничения за възрастта на участниците няма, но условието е те да дефилират атрактивно и да покажат харизма на импровизираната сцена. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.