Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Празникът Успение Богородично – най-таченият летен празник в България

Празникът Успение Богородично – най-таченият летен празник в България

Успение Богородично, наричано още Голяма Богородица, е един от дванадесетте най-големи празници през годината, който Църквата ни отбелязва винаги на 15 август (28 август, по стар стил.) Това е най-голямото православно честване, посветено на Божията майка. Успение означава заспиване, при което душата се отделя от тялото. При Дева Мария то е без страдание, като спокоен и блажен сън, който я пренася в райския небесен свят при Спасителя Иисус Христос. Затова денят е изпълнен с особена тържественост и се отбелязва в цяла България. Сред по-известните манастири, които носят името „Успение Богородично” са Бачковският, Троянският, Драгалевският, Соколският, Черепишкият , Батошевският и Арбанашкият. Бдинската света обител „Успение Богородично” във Видинска епархия, която е една от най-новите, също ще събере множество вярващи от северозападна България. Стотици населени места у нас отбелязват Голяма Богородица на храмови празници в църквите и със събори и курбани за здраве.

Празнуват всички с името Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна и Преслава.

Успение Богородично – храмовият празник на Троянската света обител

Празникът Успение Богородично води началото си от Йерусалимската Църква и е едно от най-древните тържества, посветени на Божията майка. В иконите, както и в празничната служба на Успение, прославата на Богородица достига своя апогей. Такова е празненството и в Троянския манастир „Успение Богородично”, който се намира на брега на река Черни Осъм, на десет километра източно от Троян. Там се съхранява прочутата чудотворна икона на Божията майка.

Успение Богородично

Смята се, че манастирът е възникнал в началото на XVII век, а негов основател бил неизвестен монах-отшелник. В годините на османско владичество отшелникът бил посетен от светогорски монах, който носел със себе си чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица като дар за близките си във Влашко. Вестта за светата икона бързо се разчула и народът от близо и далеч се стекъл за поклонение. Като дошло време да продължи пътя си за Влашко, монахът потеглил, но още не излязъл още от двора, конят му се препънал и паднал. Той отложил пътуването, но след няколко дена конят отново се спънал на същото място. В това духовникът видял Божи знак и оставил Светинята при отшелника. Троянският отшелник скоро привлякъл още неколцина братя, които построили за чудотворната Богородична икона малка дървена църква и започнали да служат в нея. Славата на чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” се разнесла надлъж и нашир, защото непрекъснато дарявала изцеление на идващите с вяра при нея. Оттогава насам вече четири века богомолци от всички краища на страната се стичат към нея на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично”. След празничната литургия монасите изнасят иконата за литийно шествие от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. По традиция богослуженията за празника, които започват още в навечерието му и продължават на следващия ден, се извършват лично от Негово светейшество Българския патриарх Неофит.

Столичният храм „Св. Петка” посрещна чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница

В началото на Богородичния пост Украинската чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристигна за първи път в София. Според преданието светият образ на Божията майка бързо чува молитвите на вярващите. Иконата била изписана в манастира „Св. Пантелеймон” в Света гора през 1893 година и осветена в Дохиярската Света обител. В началото на миналия век иконата е дарена на църквата „Свети Александър Невски” в украинския град Ананиев. Разказите на миряни, намерили утеха и изцеление от тежки болести пред нея, са много, особено когато молитвата извира от душата.

Успение Богородично

Тогава помага Света Богородица чрез своята икона и прави чудеса, разказва иконом Николай Николов, предстоятел на столичния храм „Света Петка”, където иконата е изложена за поклонение. След празника Голяма Богородица Светинята ще отпътува обратно за Украйна на 16 август.

Свето Успение Богородично – празникът на Варна

На 15 август варненци отбелязват празника на града си с концерти, регата и детски ателиета. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. След тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично” и издигането на флага на града започва литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

Успение Богородично

През целия ден на сцена „Раковина” в Морската градина различни изпълнители и ансамбли ще се погрижат за доброто настроение на жители и гости на морската столица. Вечерта, в зоната на Морската гара, празникът ще завърши с концерт на известни поп и рок изпълнители. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.