Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на последователни научни изследвания върху него. Това са най-екстремните условия, в които човек може да бъде поставен на планетата – казва проф. Христо Пимпирев – геолог и ръководител на полярните ни експедиции. – Температурите на Южния полюс са като тези на Марс, все едно си на друга планета. Там най-ниската измерена стойност е минус 89 градуса, но през полярното лято обикновено тя е от минус15 до минус 38 градуса.

о. Ливингстън

С напредването на технологиите остров Ливингстън става все по-населен. В околностите на българската изследователска база се намират тези на още 7-8 държави – Испания, Русия, Уругвай, Аржентина, Китай и др. Затова проф. Пимпирев казва, че практически България управлява този континент заедно с тях. България е единствената от Балканския полуостров, която от 30 години има база и там се работи всяка година – казва ученият и продължава:

о. Ливингстън

Там страната ни е излязла от своето балканско обкръжение. Заедно градим история и за мен беше голяма изненада, когато ми връчиха първият поставен на острова български трикольор, който смятахме за изгубен преди 30 години. Тогава аз и колегата ми Борислав Каменов работехме с британски геолози и оставихме знаме на мястото, където щеше да бъде базата ни. Другите мои колеги бяха на руски ледоразбивач и носеха двете къщи, които сложиха началото на българската полярна база през 1988 г. Знамето беше поставено на първата българска къща, която по-нататък нарекохме гальовно "Куцото куче“, един месец след като испанците се установяват наблизо.

През 1990 г., когато българските полярници временно прекъсват дейността си заради политическите промени в България, испанците решават да посетят съседните постройки. Те намират двете къщички празни и докато се чудят чии са, откриват българския флаг в ледена пукнатина и го прибират за спомен. Наскоро, по повод годишнината от първата ни експедиция, знамето е изпратено като подарък. Това е уникален жест, от който аз се просълзих – разказва проф. Пимпирев. – Разбира се, мястото му е в музейната сбирка, която подредихме преди 5 години в Националния исторически музей в Бояна, тъй като българските антарктически изследвания са част от най-новата българска история. Оказва се, че ние – българите, наистина нямаме нито едно загубено знаме в битка, а ето сега се върна при нас и първото знаме, което се вееше на първата ни постройка на Антарктида.

Българските учени провеждат на о. Ливингстън изследвания, значими за целия научен свят. Те са в области като геология, промени в климата, повишаване на морското равнище, сеизмичната активност, безгръбначните животни, влиянието на ултравиолетовото лъчение върху кожата на човека и т. н. Освен ценните научни находки, българската база се оказва сред забележителностите на острова, тъй като е запазена първата къщичка, която приютява експедицията преди 30 години. „Куцото куче“, както я наричат полярниците ни, от 2015 г. е със статут на културно-историческо наследство за Ледения континент. А това означава да се съхрани в автентичния си вид.

о. Ливингстън

„Куцото куче“ е една от най-старите постройки на о. Ливингстън изобщо. Тя е само 18 кв. м, но ни служеше за спални помещения, кухня, място за научна работа, за отдих. А там живееха 8 души, като на моменти сме достигали до 12-13. Полярните експедиции са нещо ново за историята на нашата страна и там всичко е направено с нашите ръце. Например една маса от кораба "Михаил Сомов" служеше за легло и висеше от тавана. За да се легне там, трябваше да се промушиш през отвор от 90 см между тавана и леглото. Сковавали сме пейки, правили сме легла от дъски, по стените сме рисували карти и картини, за да направим мястото по-уютно. Там и сега стоят първите радиостанции, с които сме се свързвали с нашите колеги и близки в България. Така тази сграда е запазила духа на българите, които са работили в края на миналия век на този континент.

През септември в двора на Националния исторически музей ще бъде изложен макет на „Куцото куче“ – точно копие на първата българска постройка на Ледения континент. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.