Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започва кампанията „Стара хартия за нова книга“

Започва кампанията „Стара хартия за нова книга“

„Включи се и ти – почисти и прочети“, – призовават книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България, организатори на кампанията „Стара хартия за нова книга“. Инициативата се провежда за 6-и пореден път и тази година ще премине в шест български града. Във всеки град партньори са общината и общинската библиотека, а в София събитието е част от календара на културните събития на Столична община и е под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Нашата цел е доколкото можем да обогатим еко-културата на децата, защото вярваме, че колкото по-малки осъзнаят, че е важно да рециклираме, да събираме разделно отпадъците, толкова по-добре, – казва Сиана Колибарова, координатор на кампанията. – И в същото време да насърчим децата да четат. Защото трябва да знаят, че всичко е едно цяло, всичко, което правим, ни изгражда като хора. И ако събираме разделно отпадъците, ако четем книги, това ще ни направи по-добри.

Регламентът на кампанията „Стара хартия за нова книга“ е лесен и ясен: деца, заедно със своя родител или придружител, предават 5 кг стара хартия за рециклиране и в замяна получават нова детска книжка по избор, предоставена от 11 от най-големите издателства в България. Сиана Колибарова уточнява, че колкото и хартия над 5-те килограма да донесе детето, то може да вземе само една книжка по избор. Но при допълнителни 5 и повече кг децата ще получат книжка-подарък – специалното издание на ЕКОПАК България „Грийн тийн“.

Координаторът напомня, че се приема всякаква хартия: Много често ни питат дали може да бъде гланцирана. Може. Може да се донесат вестници, списания, стара хартия от принтери, брошури, картон, кашони, хартиени опаковки. А що се отнася до книжките:

Заглавията са най-разнообразни, предназначени са за различни възрасти, и ще са много, – обещава Сиана Колибарова. – Винаги предвиждаме заглавията така, че всички деца, които дойдат, да не останат разочаровани, да има достатъчно голям избор. Така че има книжки за най-малките читатели, в които трябва да оцветяват или да свързват някакви неща, но има и такива, които са по-сериозни и са за по-големи деца.

Важно е да се знае, че децата, желаещи да получат книжка, трябва да дойдат лично:

Много често идват родители, които ни казват, че детето е вкъщи. Или баби и дядовци, които много искат да вземат книжки за своите внуци, и това е прекрасно, – казва Сиана Колибарова. – Но ние искаме детето само́ да изживее деня и само́ да премине през целия процес, да го осъзнае, да го осмисли. Затова идеята е детето само́ да дойде при нас, да предаде хартията, да отиде на щанда, където са изложени всички заглавия и само́ да си избере книжка.

Във всеки град ще има съпътстваща културна програма, в която ще се включат местни вокални групи и състави. Това е още един начин да дадем шанс на децата да се изявят. Във всеки град ще има и куклен театър, който пътува с нас и който ще изиграе специални постановки за децата, – допълва Сиана Колибарова.

Подготвени са също така интересни викторини, конкурси и игри, в които всички участници могат да спечелят допълнителни книжки и награди, осигурени от спонсори и партньори. И, разбира се, очакват ви много песни, танци, веселие и забавни моменти.

А ето кога и къде ще се проведе събитието:

Бургас – 8 септември от 10:00 до 14:00 часа в Приморския парк, пред Пантеона

Хасково – 9 септември от 10:00 до 14:00 часа на сцената на пл. „Свобода“

София – 16 септември от 10:00 до 19:00 часа на бул. „Витоша“ № 37, пред книжен център „Гринуич“

Русе – 23 септември от 10:00 до 14:00 часа на пл. „Свобода“, пред Съдебната палата

Плевен – 24 септември от 10:00 до 14:00 часа на пл. „Възраждане“, пред сградата на Общината

Пловдив – 29 септември от 10:00 до 14:00 часа на пл. „Стефан Стамболов“, пред сградата на Общината / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.