Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем рецептата да угасим пожара.

За осма поредна година на обща пъстра черга в кюстендилското село Шишковци ще седнат българи, сърби и македонци, за да споделят не само най-пивката ракия от последната реколта и най-изкусно завъртения зелник, но и да припознаят себе си в историите, които ще си разкажат един на друг. На фестивала “Балканска черга” от 22 до 24 септември местните жители ще отворят сърцата си, давайки най-доброто от себе си – те ще покажат майсторски изтъкани черги, ще сготвят най-вкусните бабини гозби, ще участват в песните и танците, в конкурсите и игрите и ще се веселят наравно с гостите.

Балканска черга

Този фестивал го правим с цел да запазим българщината, традициите и духа на това, което са вършили, пели и играли нашите баби и дядовци, да го покажем на по-младите и да го предадем нататък в точните смисъл и настроение, в които се е развивало народното ни творчество – разказва Климент Терзийски, кмет на селото. – Освен българските, тук ще участват фолклорни състави от Македония и Сърбия и ние искаме да изтъкнем, че нашият фолклор, нашите традиции се доближават – както пъстрата черга е с едни и същи шарки. Затова и нарекохме този фестивал “Балканска черга”. Той става все по-мащабен, утвърждаваме го от година на година и желание за участие в него има от цяла България.

Балканска черга

В първите години на фестивала идвали предимно баби и дядовци, но сега на сцената да пеят и танцуват излизат и деца, и 20-30-годишни моми и момци, по думите на кмета, който е щастлив, че младите също вече вземат присърце народните умотворения.

Балканска черга

Демонстрация как се вари ракия и конкурс за най-добре направеното на градус питие ще хвърли в люта битка българи, сърби и македонци – през миналата година спечелила сръбската дюлeва ракия. Ще има ли обаче в края на състезанието и тест за трезва глава на журито, за да бъде то обективно?

Не, това не сме го планирали – смее се кметът. – Не сме го намислили, защото идеята ни не е да правим хората пияници, а те да се отпуснат, да се повеселят и така да отговорят на този напрегнат живот. Защото, ако българският дух се е закрепил и нашите традиции са се запазили, това е станало и благодарение на срещите, хорàта и песните на мегдана.

Балканска черга

Именно на мегдана през втория ден ще бъде опъната и най-дългата черга от зелници – отново български, сръбски и македонски, която ще криволичи в протежение на 80 метра. С половината от тях ще бъдат почерпени гостите на фестивала, а другата половина ще бъде продавана на символични цени. Не случайно изложението им носи името на художника Владимир Димитров-Майстора. Просто един от неговите модели – баба Юла Ризова, често му е точила баница с кисело зеле и праз лук, която той много обичал. Ваятелят с четка на българските мадони е прекарал 32 години в селото и за него споделя: “Ако има рай на Земята, това е кюстендилският край със сърце с. Шишковци”.

Балканска черга

Конкурсът се казва “Зелникът на Майстора” и това е специална баница със сушени кори – казва още Климент Терзийски. – Старите баби знаят, че най-хубавият зелник, който се прави в Кюстендилско, е именно със сушени кори. След като кората се разточи и разтегли, тя се слага или на печката да се засуши, или на друго място да престои известно време и тогава вече продължава работата по направата на баници и зелници.

Балканска черга

И ако се чудите къде да прекарате предстоящите три почивни дни, непременно се вслушайте в думите на кмета: Елате да видите нещо старинно и красиво – в Шишковци ще бъдете добре приети! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.