Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Чрез финансови стимули държавата ще регулира приема в университетите, съобразно нуждите на икономиката

Чрез финансови стимули държавата ще регулира приема в университетите, съобразно нуждите на икономиката

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви наскоро, че МОН вече работи по промяна в Закона за висшето образование, а тя ще засегне и модела на академично самоуправление. Според експерти от министерството този модел е бил добър за времето на 90-те години, но сега университетите трябва да станат „динамични, отговорни и активни“. По думите на министър Красимир Вълчев статуквото трябва да се промени, а това статукво той определи като „модел, в който учебните заведения са в състояние на безвремие“.

Факт е, че през последните три години приемът във висшите училища е намалял с 13 000 души, а промените в пазара на труда изправят просветното ведомство пред трудности с оглед подготовка на специалисти за бъдещето – призна просветният министър Красимир Вълчев, който участва в национален форум „Предизвикателствата пред държавните висши училища в България”, организиран от синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ, Икономическия университет и СУ „Св. Кл. Охридски“. Там министърът обяви предвиденото увеличение в бюджета за образованието през 2019 г. Минимум 400 млн. лв. са допълнителните средства, които ще влязат в основните, средни и висши училища. Голяма част от тях ще бъде за повишаване на учителските заплати. Друга цел при разходване на средствата е осигуряване на дейности по интереси, подпомагане на приобщаващото образование и за безплатна закуска на децата в началното училище. С около 40 млн. лева повече ще получат университетите за дейността си по обучение на студентите. Приоритетни области ще са аграрните и инженерните науки, изкуствата и медицината. Повече млади хора ще се обучават в специалностите математика, физика и педагогика, за които има нужда на пазара на труда. Предвижда се за студентите в тези направления да отпаднат дори задължителните държавни такси.

Съветът на ректорите излезе с предложение за мораториум върху растящия брой на университетите в страната ни. То ще бъде внесено за разглеждане заедно с промените в Закона за висшето образование, обеща министър Вълчев. В отговор на журналистически въпрос той отбеляза, че двете системи – държавни и частни висши училища, са скачени. Ако ние намалим приема в тези професионални направления, в които искаме да се обучават по-малко студенти, много е вероятно това да доведе до увеличение на приема в такива направления, предлагани от частните висши училища. Концептуалният въпрос е дали държавата, в желанието си да преструктурираме приема в съответствие с потребностите на пазара на труда, има достатъчно основание да регулира приема и в частните висши училища – поясни министър Красимир Вълчев. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.