Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовнициснимка: bnr.bg

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на религиозна основа. Тъй като Българската православна църква и Главното мюфтийство имат някои възражения срещу готвените промени, парламентът си даде срок от 21 дни за да се съобрази с тях при изработването на окончателния закон. В контекста на това намерение днес се проведе среща между главния мюфтия Мустафа Хаджи и премиера Бойко Борисов. Мюфтийството настоява в Закона за вероизповеданията да има долна граница на финансирането, която да осигури заплащането на свещенослужителите. Освен това, за мюфтийството е изключително важно Мюсюлманският институт в България да бъде официално акредитиран, за да може подготвяните от него свещеници да служат в джамии на страната без да са обект на чуждестранни мюсюлмански влияния. Претенции към новия закон има и Българката православна църква, която се опасява от нарушаване на автономията ѝ и категорично държи вътрешният ѝ живот да се регулира изключително от собствения ѝ устав и канони. БПЦ е несъгласна и с понятието религиозен радикализъм, защото смята, че за него няма точна формулировка. Иначе и представителите на православната църква, и представителите на мюсюлманското вероизповедание са доволни от идеята на политиците за повишени държавни субсидии, които да се харчат за заплати на свещенослужещи и служители на религиозните общности, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи. Предлага се контролът за изразходване на тези средства да се упражнява от дирекцията "Вероизповедания" към Министерския съвет, както и от Сметната палата. Според предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС право да откриват духовни училища и висши учебни заведения ще имат само православното и мюсюлманското вероизповедание. Коалиция Обединени патриоти иска по силата на предлагания от нея проектозакон български граждани да могат да извършват богослужебна дейност, само когато са завършили образованието си в България или когато тяхна чужда диплома е призната по специален ред от компетентните институции в страната. И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди, само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания". До изработването на окончателен проект на новия Закон за вероизповеданията в България остават още 20-ина дни. Предвид добрия тон в предварителните разговори между политиците и висшия клир, може да се допусне, че съществуващите към момента резерви и съмнения ще бъдат преодолени. / БНР

 

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.