Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Крепост от времето на древна Троя откриха в Източните Родопи

Крепост от времето на древна Троя откриха в Източните Родопи

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски, област Кърджали. Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5-6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско-Микенска цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че откритието е с огромна научна стойност, защото потвърждава хипотезата на акад. Александър Фол от осемдесетте години на миналия век, че древна Тракия е била част от микенската култура, смятана за първата европейска цивилизация. Крепостната стена е запазена на височина до 4 метра. Построена е с т. нар. циклопски градеж, характерен за древните Троя, Микена и Тиринт. В България строителство с тази технология е откривано само на хълма Небет тепе в Пловдив. Сега в Родопите вече е открита цяла. Обектът се датира към XII-XI век пр. н. е. и е доказателство, че древните траки също са били част от тази цивилизация. С изключение на градежа на Небет тепе, досега не е имало други археологически доказателства за това. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.