Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Социална мрежа ще помага за възраждане на българското село

Социална мрежа ще помага за възраждане на българското село

Селата с угаснал живот заедно с края на последния си жител са нараснали пет пъти за последните две години у нас. Причините за обезлюдяването им водят към разнообразни проблеми и само от решаването им зависи дали хората ще съзрат нови възможности за качествено пребиваване в спокойна и екологично чиста среда.

Евродепутатът Андрей Новаков създаде социална мрежа на български и на английски език, свързваща нашите села с хора от целия свят. “Селоводител” може да се превърне в прозорец, през който фермери да видят плодородните ни земи, а млади българи и чужденци, чието работно място е до лаптопа, да си харесат изоставена къща за дом.

Всеки, който го е грижа и има прекрасни спомени от някое българско село, открил е малко популярна дестинация за уикенда или за по-дълга ваканция, може да популяризира своята находка чрез “Селоводител” – разкрива идеята си Андрей Новаков. – По този начин селата, пострадали най-тежко от демографската криза, ще бъдат подкрепени. И както всеки човек показва най-добрата си страна в социалните мрежи и презентира себе си по възможно най-добрия начин – ще направим абсолютно същото и със селата. Така че хората, интересуващи се дали в дадено населено място има детска градина и училище, колко далече се намира то от най-близкия главен път и болница, има ли добро покритие на телефоните и добър интернет, да намерят нужната им информация на нашата платформа. Надявам се, благодарение и на “Селоводител”, те да подкрепят местната икономика и да посетят някое българско село, да отседнат в къща за гости, да си купят местния вестник, да напазаруват от местния магазин. С тази малка крачка ще се опитаме да стопираме процеса на обезлюдяване, а защо не и да започнем да го обръщаме.

За да се заселят хората на село, те се нуждаят от добри пътища и железопътни линии, които да ги свързват с големия град, от гарантирана медицинска помощ, от сигурност за своя живот и собствеността си. Това са все причини, които превръщат в мъртви малките селища у нас – заедно с валидната за цялата ни страна емиграция поради липсата на работа.

През последните години се работи в тези насоки и макар винаги да има какво още да се желае, бяха прокарани пътища, за да се улесни достъпът до много населени места – казва евродепутатът. – В много от тях беше инвестирано по Програмата за развитие на селските райони в нови пътища, в саниране на училища, в нови водопроводи, така че да се решат проблеми, трупани с десетилетия. Освен това се заделиха инвестиции за охрана и сигурност във връзка с битовата престъпност, така че полицаи да патрулират в определен режим.

Старинни църкви, средновековни крепости, музеи, местни продукти и фестивали – селата ни могат да бъдат атрактивни не само с чистия си въздух и живописни гледки. Още повече, че много европейци търсят живот далеч от шумотевицата, трафика и замърсяването на големия град – в него те изкарват парите си, но вечер се прибират в селския си дом.

Много хора, включително и аз, когато забележат стара порутена сграда от ТКЗС или нещо друго, отдавна неизползвано, виждат единствено разруха – признава Андрей Новаков. – Слава Богу, срещат се и предприемчиви хора, за които това е възможност да развият биоземеделие или дейности, осъществими само в отдалечени населени места. А и много нови бизнеси вече позволяват да работиш от вкъщи – достатъчно е да имаш интернет, за да избягаш от трафика и шумотевицата на големия град. Така че села с добро мобилно покритие могат да предоставят хем спокойствие, хем условия за работа от вкъщи.

В социалната мрежа всеки потребител може да направи профил на любимото си село, качвайки снимки и любопитна информация, която ще бъде преведена на английски език. По думите на евродепутата, това е само малка крачка за възраждането на българското село, за да не остане необработваема земята и да не пустеят къщите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники