Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Строгите правила и уважението към традициите поддържат жив духа на българския военнослужещ

Строгите правила и уважението към традициите поддържат жив духа на българския военнослужещ

Българската армия е на 60-о място в света по сила за 2018 година, сочи класация на американското специализирано издание в сферата на отбраната Global Firepower. По този показател страната ни изпреварва Австрия, Словакия и Португалия, а на челните места за поредна година са армиите на САЩ, Русия и Китай. Въпреки престижната позиция обаче, в Българската армия днес се наблюдава сериозен недостиг на кадри на всички нива. Липсата на достатъчно желаещи да се обучат и работят в защита на България се дължи на първо място на ниското заплащане. По думите на военния министър Красимир Каракачанов, в момента свободните щатове за офицери, сержанти и войници в Българската армия са над 5500. Според него, ако бъде увеличен приемът във военните училища, има шанс недокомплектът да бъде преодолян. Какъв е броят на обучаващите се в момента военнослужещи и какви са перспективите за кариерното им израстване в редиците на Българската армия, обяснява ректорът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов:

Към настоящият момент имаме над 2000 обучаващи се. Предлагаме и възможност за задочно обучение по военно дело, обучение за кадети и различни курсове, с които да осигурим на армията подготвени кадри. По отношение на чужденците, през десетилетията от съществуването на военното училище, а днес и университет, са обучавани за офицери представители на много държави, както от Европа, така и от Азия, Африка и Америка. Сега на обучение при нас са няколко граждани на Виетнам, но това е направление, по което работим.

Поводът да поговорим с генерал Богданов е и датата 26 ноември, когато университетът отбелязва 140-годишнината от откриването на първото военно училище в България, което изгражда основите на военното образование у нас. Кои са най-важните събития, белязали историята на образованието в тази сфера:

Актът за създаването на военното училище е издаден на 1 септември 1878 година в Пловдив, споделя ректорът и допълва, че официалното откриване на училището е извършено на 26 ноември 1878 година със служба в катедралния храм „Света Неделя“, последвана от военен парад и шествие до първия район на училището, което е било в сградата на бивша турска болница в района на Военния клуб в София. Оттогава започва обучението на студентите като до настоящата 2018 година са завършили 140 випуска. По време на войните техният брой е бил по-голям. Важно е да посочим още една важна година в историята на училището – 1892, когато то е преместено в сграда, специално построена за него. Там училището се е помещавало най-дълго време, а днес тази сграда е дом на Военната академия„Г. С. Раковски“. Преместването във Велико Търново става през 1958 година.

През 1945 година възпитаници на училището са сред създателите на военно-въздушното, а през 1948 година и на военно-артилерийското училище. Близо век и половина след началото на военното образование у нас и многобройните промени, настъпили през годините, обучението на кадри за нуждите на отбраната винаги се е извършвало при спазване на строги правила и почит към традициите. Именно те сплотяват войниците от Българската армия и им позволяват да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени всеки ден, както в България, така и по време на мисии зад граница. Като военно учебно заведение, ние се стремим да бъдем актуални на средата за сигурност, а също така и на пазара на труда. В тази връзка актуализираме постоянно нашите учебни планове и програми. За курсантите най-новите специалности, които сме открили, са военна полиция и артилерийско инструментално разузнаване, а за студентите имаме дисциплини, свързани с комуникационните и информационните системи, защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи – все направления, които имат нужда от нови и подготвени кадри, уточни бригаден генерал Богданов. Като положителен сигнал се оценява фактът, че процедурите, свързани с превъоръжаването на армията, макар и бавно, се движат напред. Амбициите на Националния военен университет са, въпреки проблемите натрупани в сектора, да продължи развитието на научните изследвания и да привлича и поддържа повече квалифицирани преподаватели, както във военните, така и в цивилните специалности, които предлага висшето училище. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.