Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Православната църква почита паметта на св. Сава Освещени

Православната църква почита паметта на св. Сава Освещени

На 5 декември Българската православна църква чества празника св. Сава Освещени. Той е основател на много манастири и на известната лавра в Палестина. Св. Сава е роден през 4-и век в богато и знатно семейство в Кападокия, но въпреки възможностите на родителите си, още на 18 години заживял в манастир. Той прекарал в служение целия си живот и станал ученик на постника Евтимий, който го благословил и му предсказал, че ще основе велик манастир в Палестина.

Св. Сава пожелал да заживее в усамотение и се установил в пещера на мястото на изсъхналия Силоамски поток. Към него се присъединили мнозина други отшелници и така бил основан манастирът на негово име.

В народните представи, свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

На този ден празнуват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.