Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Туршиите в традициите на българина

Туршиите в традициите на българина

Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии. Това невероятно съчетание от витамини и пробиотици включва най-важните микроелементи, които прогонват надалеч досадните патогенни микроорганизми. Как става това? Пробиотиците поддържат във форма стомашно-чревния баланс, а това от своя страна засилва присъствието на полезните бактерии в организма. Добрата микрофлора пък се справя по естествен начин с нашествията на вируси и болестотворни бактерии. Затова все по-често лекарите съветват пациентите си да наблягат на пробиотиците в естествените им форми като киселото мляко и туршиите.

И ако върнем лентата назад във времето, ще си припомним разказите на нашите баби как още в края на есента всяко уважаващо традициите българско домакинство подготвяло запасите си стуршии за зимнина. Първа в класацията е царската туршия, която, ако не се задели на безопасно разстояние от домашните лакомници, бързо бързо се изчерпва преди Бъдни вечер. В състава ѝ влизат червена камба, карфиол и морков, а ароматът им се допълва от целина, дивисил, черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист.

Туршиите

Но за да се превърне в истинско кулинарно изкушение е важно втасването й да бъде по правилата – с премерени количества олио, сол, качествен оцет и захар или мед, по желание. Само при тези условия можем да се надяваме на полезните ѝ свойства. Естествено тази туршия можете да откриете и на пазара в различни варианти, но гаранцията за качество е относителна.

След царската туршия се нарежда ловджийската, която не ѝ отстъпва по полезни качества. В състава ѝ влизат пак същите зеленчуци, но към тях се добавя и крехка, средна на големина зелка, която се нарязва на тънко и се прибавя към останалите наситнени зеленчуци. Накрая всичко се залива със саламура от вода и морска сол, но без мазнина. Последната се добавя при сервиране, когато туршията се наръсва с червен пипер за аромат.

Туршиите

Именно ферментиралите зеленчуци, (при положение, че не са пресолени) според най-новите изследвания на диетолозите увеличават количеството на витамините си. По време на ферментацията бурканите се държат на хладно, но не и на отрицателни температури.

Вариантите за туршии са най-различни, стига да са направени с есенни зеленчуци, расли в градините, без пестициди и изкуствени торове.За любителите на пикантните есенни допълнения към зимните гозби е туршията от чорбаджийски чушки, която се приготвя сравнително лесно. Чорбаджийските чушки се нарязват на едро и се заливат с познатата вече саламура, като към нея може да се добавят зелени домати, чесън и копър. За зимните студове тя е прекрасно допълнение към боба или лещата, хем загрява организма, хем придава приятен леко кисел пикантен вкус на ястието.

Туршиите

И все пак да не забравяме, че всяка българска домакиня си има своя запазена марка туршия. А за тези, които нямат време да приготвят зимнина, бабите на пазара предлагат всякакви варианти, които връщат любимите спомени от детството и уютните семейни вечери. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.