Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Ева МайделЕва Майдел

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място в челната двадесетица. Останалите 19 места заемат политици от САЩ, Канада, Мексико, Чили, Ирландия, Великобритания, Африкански съюз, Сиера Леоне, Индия, Кения, Малайзия и Израел. Според Ева Майдел, да бъде част от тази класация, на първо място е огромна отговорност, за която се изисква както постоянство, така и реално свършена работа по приоритети, засягащи не само ЕС, но и света. Тя е категорична, че след това признание няма да спрат усилията ѝ за подобряване качеството на образованието, осигуряването на повече възможности за развитие на бизнеса, както и възможността гражданите и икономиката да се възползват от технологиите и допълни:

Смятам, че младите хора трябва да бъдат представени в политиката и да имат шанса да използват идеите си, за да влияят положително на нашето общество. Точно затова класацията на „Аполитикъл“ отчита, че ако имаш нужните умения и качества, можеш да промениш средата, в която живееш, без значение от възрастта ти. Така че си пожелавам повече млади хора с качествени проекти, които да реализираме заедно за успехите на нашата страна.

Какво успя да постигне Европейската комисия в настоящия мандат по отношение на младите хора, както и в каква Европа искат да живеят те, са въпроси, които стават все по-актуални в навечерието на европейските избори. Макар до смяната на „караула“ в Европейския парламент да остават шест месеца, несигурността какво ще се случи след това става все по-осезаема. Постигнатото споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит все още не е оказало влияние върху икономиката, но след излизането на Обединеното кралство от съюза са възможни известни сътресения, които не бива да бъдат подценявани. Сериозните предизвикателства, пред които е изправено европейското семейство обаче, не успяват да заглушат изказването на бившия американски президент Барак Обама, в което той определя ЕС като едно от най-великите политически постижения в света. Същото мнение споделя и българският евродепутат от групата на Европейската народна партия Ева Майдел, подкрепяйки тезата си с пример за една успешна политика, превърнала се в своеобразна емблема на ЕС:

Младото поколение в Европейския съюз определено е по-запознато с ползите от европейската интеграция. Това са хората, които пътуват и учат свободно, имат възможност да опознаят различни култури и традиции. Създават приятелства и извън собствената си държава. Именно това е причината програмата „Еразъм“ да е най-успешният проект на ЕС в сферата на образованието и културата. Около 9 милиона европейски граждани, в това число и много българи, са се възползвали от възможността за студентски обмен. Аз наричам това поколение „Еразъм“ и то е онова, което работи за повече младежки политики на ниво ЕС. Статистиката показва, че студентите, участвали в програмата „Еразъм“, са три пъти по-склонни да гласуват на изборите, отколкото тези, които не са. Очаква се наличните средства за „Еразъм+“ за 2019 година да се увеличат с близо 300 милиона евро. Това увеличение е с близо 10 процента, а в следващия програмен период то ще бъде двойно.

През тази година започна работа и по още един проект, чиято цел е да накара младите хора да опознаят, почувстват и разберат Европа по свой начин. За тази цел специална програма предоставя 15 000 безплатни билета за влак, с които младежите да посетят държава – член на ЕС, която пожелаят и да опознаят нейната култура и традиции. За мнозина това е първо пътуване без техните родители, което им позволява да станат и по-независими. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.