Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Стефановден е сред благословените дни за поклонническо пътуване

Стефановден е сред благословените дни за поклонническо пътуване

Дните около големите християнски празници като Рождество Христово са заредени с особена радост, която трудно би могла да се опише. А за вярващите, които искат да споделят това усещане сред ближни, местата за поклонение са прекрасна възможност. Там празниците са с особена благодат, отбелязва отец Стилиян Табаков от столичния храм „Св. Андрей Първозвани“. А докато трае поклонническото пътуване, според отеца, има много време, през което хората да чуят и осмислят много истини, свързани с вярата.Затовапоклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия използва именно тази възможност за събирането на вярващите на едно място и им осигурява лектор, който да представя образно както маршрута, така и самите места за поклонение, казва свещеникът и добавя:

Отец Стилиян Табаков: Празниците са време за радост и затова се опитваме да направим тази радост двойна.

Основното за тези поклоннически пътувания е, че миряните са придружени и от духовник. Още при първото ни поклонничество, от групата дадоха името „пътуваща църква“. В този смисъл Църквата излиза от пределите на храма с духовника си и своята общност и отива по-близо до хората. Много често когато те влизат в храма се страхуват да попитат, чувстват се неловко, поради незнанието какво трябва да правят в черквата. Едно такова поклонническо пътуване показва на един християнин как трябва да влезе в църква, да се поклони и да целуне икона, да се прекръсти и всичко се отработва с лекота. Освен всичко друго това си е една прекрасна църковна екскурзия, която освен посещението на църковни обекти,доставя наслада на душата като цяло.

местата за поклонение

Основното време, в което се организират поклоннически пътувания, е когато хората са свободни – по празници, почивни дни, както и около конкретни чествания на светии и манастири. Така например за празника на Св. „Четиридесет мъченици“ се ходи до Врачешкия манастир, по време на Великия пост, както и за празниците на Св. Григорий Палама и Св. Димитър Солунски – до Солун. Дните след Рождество Христово са подходящи за поклонение до желязната църква „Свети Стефан“. Периодът след Рождественските празници носи особена благодат, казва отец Стилиян и добавя:

Ние имаме прекрасна голяма църква, която е сред най-посещаваните туристически обекти, собственост на България в Истанбул. Организирали сме пътуване буквално за празника на светеца на 27 декември. От една страна хората да се насладят на Светата Божествена Литургия в самия храм, от друга да подкрепим местната християнска общност. Когато ние отидем организирано с автобус, миряните там усещат не само нашата любов, но и благословията да отбележат заедно с нас светията. Празниците са време за радост и затова се опитваме да направим тази радост двойна.

местата за поклонение

Миналата година бе открита реставрираната Желязна църква, която е сред перлите на християнския свят.

За нас Константинопол (дн. Истанбул) е градът на православните християнски царе. За съжаление много малко от някогашните християнски храмове там са действащи. Сред тях е и „Света София“, един от най-величествените и скъпи православни храмове в света, превърнат в музей. Единствената черква, в която може да се извърши богослужение, е българската „Свети Стефан“. Тя е уникален архитектурен паметник, построен не само с много средства, но и с много любов и вяра. Отбелязвайки Св. Стефан в такъв храм, носещ неговото име, изпълва душата с особена наслада, същото се отнася и за св. Димитър в Солун, за Св. Георги в Лида (дн. Лод, Израел). Имаме идея за поклонническо пътуване до гроба на Св. Георги в древна Палестина за празника на Светеца на 6 май, съчетано с поклонение и до Светите земи. Лида се намира на територията на днешен Израел и така можем да съчетаем в едно пътуване всички християнски светини. Много от мъжете, които имат възможност да отидат на празника на Св. Георги в Зограф, ще усетят особената тържественост и молитвеност в този светъл ден. Има много такива места, които са неописуеми с думи, защото трябва да се усетят с душата. Това усещане носи онази радост и светлина, която само Бог ни дава./ БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.