Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Единствените в Европа дървени музикални кутии се произвеждат в България

Единствените в Европа дървени музикални кутии се произвеждат в България

Преди пет години Венцислав Николов започва търговия с колекционерски ламаринени играчки – репродукции на механични играчки от миналия век. И въпреки че има интерес, с течение на времето собственикът на специализираната фирма забелязва, че нещата не вървят толкова добре, колкото би му се искало.

Заедно с тях обаче продавахме и механизми за музикални кутии, които всеки можеше да монтира както поиска – спомня си Венцислав Николов. – Оглеждайки се какво правят хората по света, видях, че такива мини латерни се предлагат в картонени кутийки, което придава малко по-сувенирен вид на изделието и оттам дойде идеята, че този механизъм може да се сложи в красива гравирана дървена кутия.

музикални кутии

Идеята се оказва повече от успешна и днес фирмата реализира около 2000 музикални кутии с механични латерни на месец. Висококачественият дървен корпус с изящна лазерна гравировка е покрит с натурален байц, защото Венцислав се старае да използва екологични материали, а изделията да са наистина приятни както на вид, така и на допир. За момента са разработени над 50 дизайна. Най-продаваните кутии са с музикални ноти – петолиние, което позволява поставянето на всякаква мелодия вътре, а също така серията за рождени дни. Голямо е търсенето на кутии с изображения на български забележителности – храмът „Св. Ал. Невски” в София, старинна къща в Банско, Клисурският манастир. Но не само:

музикални кутии

Започнахме да изнасяме нашата продукция, защото никой друг не произвежда такава стока. За Чехия гравираме Карловия мост, Часовника в Прага. Във Виена продаваме няколко емблематични сгради – Катедралата „Свети Стефан“ (Щефансдом), Кметството, Виенското колело. Имаме кутии със Солун, Белград, Букурещ. Правим серии и за отделни клиенти – разказва Венцислав Николов.

музикални кутии

Мелодиите пък са над 25. Това са и празничните коледни мелодии, които са голям хит сред деца и възрастни, и класическите Für Elise на Бетовен и „Лебедово езеро”, мелодии на „Бийтълс“ и Франк Синатра и много други.

В началото беше по-трудно. Направихме „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров. Докато се възприеме от клиентите, мина малко време, но вече се продава доста добре. За мъже купуват „Кръстникът”, а за жени – музиката от филма „Амели” – казва Венцислав Николов. – Предлагаме мелодии от по-нашумелите филми като „Игра на тронове“, „Междузвездни войни“, „Хари Потър”, наскоро пуснахме и „Карибски пирати”. Отделно правим мелодии и по поръчка на клиента.

музикални кутии

Създаването на музикални кутии носи радост и възможност за творческо развитие. С дизайна се занимават съпругата на Венцислав и момичето, работещо във фирмата, защото, както казва г-н Николов, аз не съм художник, аз съм търговец и мога просто да подхвърля идея. Новата му идея, несъмнено, също предизвиква голям интерес:

Решихме да разширим гамата и в момента разработваме серия от звуковъзпроизвеждащи машини. Започна се с един модел на ретро-радио, след това направихме грамофон, вече имаме и магнетофон. В плановете ни е да изработим ретро-телевизор, може би „Опера“, както и джубокс. Разширявайки гамата, минахме от обикновените латерни с манивели на такива с механизъм с навиване. Има и други идеи, но засега ще ги запазим в тайна – усмихва се Венцислав Николов и добавя:

музикални кутии

Искаме нашите музикални кутии да съчетават два вида спомени: визуалния – мястото, откъдето е купена кутията, или картинката да изобразява някакъв миг от живота и съответно да се комбинира с мелодията, която навява и втори вид спомени. Това е едно хоби, което полека се превръща в професия. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники