Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българските антарктици откриха пет нови фосилни растителни останки

Българските антарктици откриха пет нови фосилни растителни останки

Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични /растителни/ останки бяха открити при едноседмичния полеви палатков лагер на нос Хана, на остров Ливингстън, от геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и от техните колежки - бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул. Това съобщи пред БТА проф. Христо Пимпирев - ръководител на 27-ата Българска антарктическа експедиция и директор на Българския антарктически институт.

Фосилните растителни останки са на възраст около 90 милиона години, което е началото на кредната епоха, когато на сегашния заледен континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк.

По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за първи път там, са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

На Антарктида, след приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната ни програма за полярни изследвания, в оставащите два месеца от антарктическото лято, проучванията продължават в областта на науките за Земята, информира проф. Христо Пимпирев.

По думите му изследванията на българските геолози и на чуждестранните им колеги спомагат за решаването на глобални научни проблеми. Те са свързани с връзката на най-южния континент с Патагония и с миграцията на растителните и животинските видове в края на мезозойската ера, когато е бил най-топлият период в цялата фанерозойска история на Земята.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.