Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Трифон Зарезан – празник, който започва с труда на лозарите и приключва с наздравици

Трифон Зарезан – празник, който започва с труда на лозарите и приключва с наздравициснимка: bnr.bg

14 февруари, който е познат в много страни като Ден на любовта, в България по стара традиция се свързва с празника на лозарите и виното – Трифон Зарезан. В този период вино се пие в цялата страна, а в София, която не попада във винопроизводителен район, но пък ценителите са най-много, беше организиран вторият Софийски квартален „Tour de Зарезан“. Събитието се проведе по инициатива на Българската асоциация на независимите лозаро-винари (предимно семейни предприятия), няколко магазина и заведения, отдадени на мисията за популяризиране на българското вино. На пет винени локации в столицата бяха организирани дегустации и беседи, представящи продукцията на 19 български изби, членове на Асоциацията.

Сред производителите, които предлагат на българския потребител нови комбинации от винени сортове, са собствениците на млади лозови насаждения в село Капатово. То се намира в района на Мелник – добре познат с отличните си условия за винопроизводство. Лозята в с. Капатово са част от семейно имение, където насажденията получават ежедневни грижи и така се постига максимално качество на реколтата. Имението в Капатово има 174 декара собствени насаждения – 104 декара лозови масиви в плододаване и 70 декара млади лозя. Изградената система за капково напояване обхваща цялата площ и дава възможност за реакция при климатични аномалии и драстични засушавания – казва Франц Димитров, който от 6 години работи в търговската сфера и винопроизводството. От него научаваме за спецификата при създаването на нови лозови масиви в район, където те не са съществували:

Първите почвени проби от земята на Капатово бяха изпратени за анализ във Франция преди около 13 години. От там е закупен и посадъчен материал. На базата на анализ на данните за почвата и климата ни беше отговорено, че тези сортове, които ще насадим, са много подходящи за нашия регион. Така и се оказа. Характерни за този район са слънцето, топлият климат и песъчливата почва. В началото собствениците на имението са започнали със съвсем малки площи лозови насаждения, които са били изцяло за лична консумация. В един момент обаче се оказва, че са надхвърлили количествата за лични нужди и така възниква идеята виното да се продава. Постепенно става ясно, че продукцията е много сполучлива и се търси на родния пазар. Оправдано беше да разширяваме площите и винопроизводството. В момента сме стигнали максимума в отглеждането на лозя. От тях произвеждаме червено и бяло вино, а от една година и розе. Имаме богата гама от френски сортове лозя, която допълваме почти всяка година – „Сира“, „Пти Вердо“, „Марселан“, „Вионе“, „Шардоне“ и др. За момента износ не правим, а българският пазар изкупува всичко, което произвеждаме. Може би в един бъдещ период – като влязат всичките ни лозя в плододаване, може да помислим и за външни пазари. Използваме модерна нова техника в дейностите на полето, без която няма как да се справим с обема на работата. Но не разполагаме със собствени изби за вино, затова наемаме специализирани съдове и специалисти от други, утвърдени фирми във винопроизводството.

2018 г. беше тежка за винопроизводителите в България. Причина бяха обилните валежи и градушки през пролетта, които предизвикаха много болести по лозята.

Успяхме да спасим реколтата, но с много работа и правилна намеса и обработка с препарати, обяснява Франц Димитров. Даже имаме много по-добри резултати, в сравнение с предходни години – към 100 тона грозде, като преди това сме стигали до 52-3 тона. Но това се дължи не само на условията през годината, а и защото влязоха в плододаване някои от по-новите ни лозя. Аз от 2013 г. работя за градини и лозя „Капатово”. Бях на 35 години тогава, иначе моята специалност е информатиката. Донякъде това ми помага – логиката на решаване на задачите е същата. Но този бизнес ме влече повече, а и чувствам грижата за лозята и земята като свое призвание. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.