Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

146 години след гибелта на Апостола продължаваме да търсим истината за свободата

146 години след гибелта на Апостола продължаваме да търсим истината за свободатаснимка: bnr.bg

В българското съзнание името на Васил Левски е светиня. Постулатите на Апостола за чиста и свята република, за свобода и равенство звучат актуално и днес – 146 години след неговата гибел.

Заветите на Левски са единствената опора, на която можем да стъпим, за да започнем възраждането и изграждането на отечеството, според съвременните стандарти. И ако погледнем какво представляват те, спокойно можем да ги оценим като нашата национална библия, казва председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – Васил Василев.

Често думите на Дякона звучат простичко, но безкомпромисно: „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“, съветва Левски и още: „На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“.

Нашата цел сега е да отговорим на този нарастващ интерес към делото на Апостола, на упованието, което хората намират в него и да покажем, че нашето общество и особено политиците, могат да стъпят на заветите на Левски и през тяхната призма да определят своите действия, казва Васил Василев. Апостолa говори и за необходимостта от задружност на българския народ, защото само тогава ние можем да станем равни на другите европейски народи. В редките моменти, когато народът ни е бил единен, ние сме извоювали изключителни победи, както във военната област, така и в социалната и икономическата сфера. При днешното разединение, било на политическа, икономическа, социална, сексуална основа, ние можем само да затъваме все по-дълбоко. Апостола казва още, че трябва да имаме предвид днес онова, което сме говорили вчера. Това означава, че политиците не трябва да лъжат. Ако политиците бъдат искрени с хората, те ще имат много по-голямо влияние.

Портретът на Левски стои на работното място на не един и двама български управници. Успяват ли те обаче реално да се водят от принципите и заветите на Апостола или по-скоро използват националните герои за постигане на политически дивиденти?

Политиците се стремят да светят с отразена светлина, като по този начин се надяват, че ще могат да блеснат пред своите избиратели. За съжаление, това е вярно и важи за цялата държава, тъй като на 19-и февруари политици, кметове, шефове на агенции и т. н. говорят много хубави думи. Всички цитират Левски и казват какъв герой и пример е той за нас. Но на 20-и вече всичко е забравено. Ние имаме изключителния шанс, че в нашата история има фигура, която е начертала пътя, който България трябва да следва, още преди години. Левски е доказал правотата на онова, което казва със собствения си живот и гибел.

Членовете на родолюбивата организация създават клубове „Млади възрожденци“ в български училища у нас и по света, чиято цел е съхраняване на идентичността и българските национални ценности.

Каузата на младите възрожденци е да се запознават с примери и моменти от нашата история, които липсват в учебниците. Освен това, клубовете дават възможност за интеграция и създаване на приятелства между деца от български, турски и ромски произход, казва Васил Василев:

Виждаме, че онова, което се преподава на децата в много случаи е изкривена представа за историята, налагана по различни съображения. Например как едно дете може да си обясни противоречието между оценките на съвременниците – Ботев, Левски, Вазов, за робството и онова, което чете и чува днес, когато този трагичен период от българската история се представя като кротко съжителство в рамките на една империя под властта на султана. Това превратно представяне на историята, което има чисто политически основания, не трябва да завладява умовете на децата.

По времето на Васил Левски олицетворение на българския национален идеал е била свободата, но сега стремежът е към развитие на държавата и обществото, заяви в заключение председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“, Васил Василев. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники