Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Беър Грилс и екипът му ще бъдат глобени заради нарушения в парк "Рила"

Беър Грилс и екипът му ще бъдат глобени заради нарушения в парк "Рила"снимка: dnevnik.bg

През 2017 година Беър Грил и екипът му заснемат филм в защитения Национален парк "Рила". Те извършват груби нарушения като палят огън, ловуват и дори плуват в едно от 7 рилски езера, за което ще бъдат глобени.

Нарушенията са установени след като епизодът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

Министерството на околната среда и водите ще наложи на Беър Грилс и екипа му глоба от 5000 до 10 000 лева. Директорът на национален парк "Рила" съобщи, че екипът, който е извършил заснемането, е подал предварителен образец, в който са упоменати какви ще са сцените от филма и действията на екипа.

Красимир Андонов- директор на парк "Рила": Но на кадрите от филма ясно се вижда, че се убиват жаби, което се случва на територията на националния парк, близо до Каракашево езеро. Ние сме издавали индивидуален административен акт, в който са посочени условията, при които могат да се заснемат филми - ясно е посочено да не се ловува, пали огън. Това са задължителни условия са за изпълнение.

"Тримата служители на парка, определени да присъстват на снимките и да следят дали се спазва режимът в парка, не са констатирали точно тези кадри кога са заснети. На кадрите се вижда, че слънцето току що изгрява, предполагам, много рано сутрин, преди времето, отредено за заснемането", коментира пред Би Ти Ви директорът на парка Красимир Андонов.

Прави се проверка на действията на служителите и ако се установи, че са допуснали нарушението умишлено, те ще бъдат наказани дисциплинарно, добави той.

"Това е много лош пример за представяне на България, за неспазване на правилата в защитена територия. Това не би следвало да е реклама на България", каза директорът на природния парк.

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники