Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Безвъзмездният труд на читалищните дейци пази от забрава посланията на предците ни

Безвъзмездният труд на читалищните дейци пази от забрава посланията на предците ниснимка: bnr.bg

Пазители на традицията – така определят плеядата от самодейци в градове и села, които влагат цялата си енергия и талант, за да поддържат жив духа на народа ни. Самодейците са хора, които, обединени в непрофесионални творчески групи, изпълняват български традиционни песни, разиграват театрални постановки, пресъздават фолклорни традиции, празнуват и тачат всички български празници. Дейността им процъфтява както в големите градове, където календарът е изпъстрен с културни прояви, така и в малките села, където сцената на местното читалище се явява средище на културата за малката общност. Самодейците са истински будители и лидери на местно ниво. Мнозина биха се запитали – какво печелят тези хора като отдават труда и свободното си време години наред в името на нематериална кауза. Да бъдеш част от самодейна група не е въпрос на професия, а на вътрешен подтик и житейско призвание. Истината е, че те пазят голямо съкровище, в което е събрана цялата мъдрост, оптимизъм и вяра на народа ни. Когато събират и записват стари народни песни, възстановяват обреди и традиции, читалищните дейци изтръгват от забрава посланията на предците ни. Самодейците ни карат да вярваме в преданията на старите българи, като показват как светлината прогонва мрака, как природата ни дава надежда, като всяка година се пробужда за нов живот.

Много пожелания за здраве и дълъг живот, за сполука и веселие си отправяме ние – българите, на прага на пролетта. Символ на чистата радост, с която ни изпълва пролетното слънце, са мартеничките. Бели и червени – тези най-български символи ни подсещат, че в живота всичко зависи от личната отдаденост, постоянство и от любовта, която даваме. Неслучайно денят на мартеничките – 1 март, се е превърнал в празник на самодейните организации. Отбелязват го скромно, но винаги под покрива на своя втори дом – читалището.

В читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1927” в софийското село Долни Богров за Първи март се подготвят от седмици. Той е сред най-емоционалните и запомнящи се дни в календара им. Жените се събират в предходните дни и ръчно изработват мартенички за децата в селото. Малчуганите пък всяка година откриват в тяхно лице Баба Марта – истинската.

Истинската Баба Марта е облечена с червена рокля, има на главата червена кърпа. Облечена е с бяла блуза и носи тъкана шарена престилка. В ръка държи хурка и кошница, пълна с мартенички. Много обичаме тази традиция, празнуването на Баба Марта на 1 март всяка година, разказват Лиляна Ташева и Мария Василева, които са сред самодейците в читалището. Събираме се в читалището, там правим мартеничките, така че да има за всички. Децата в детската градина имат свое тържество,но ни очакват и нас с радост. Миналата година дори се събрахме две – едната по-възрастна, другата млада Баба Марта при децата, но и на двете ни се радваха много. Преди 2 години, когато пак бях в ролята на Баба Марта на 1 март, едно от момиченцата, което живее близо до моя дом, след празника ме видя отново, но вече не бях предрешена като Бабата с мартеничките. Бях се качила на покрива на къщата ни, тъй като течеше ремонт. Детето обаче ме позна и започна да повтаря на родителите си, че Баба Марта е там – на покрива. Това е един много мил спомен и сега ми е приятно, когато се срещнем на улицата да ми каже – „Здравей, Бабо Марто!“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.