Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За легендарния родопски гайдар Дафо Трендафилов - с любов и възхищение

За легендарния родопски гайдар Дафо Трендафилов - с любов и възхищение

Стогодишнината от рождението на Дафо Трендафилов (17.01.1919-4.12.2010) е един от поводите да изразим благодарността си за светлата диря, която той остави. Неговата музика мигновено докосва душата и те отнася сред прелестите на Родопа планина. Мелодиите и хорàта на Дафо Трендафилов са образци на самобитния гайдарски стил, наследен от векове. Той е признат доайен на „старата школа“ на родопската каба (ниска) гайда, типична само за този край. Приживе е инициатор на празници, свързани с любимия инструмент.

Роден в село Гела, Дафо Трендафилов още на 14 години започва да свири на воля из ливадите, когато повежда стадото на паша. Истинско щастие за младия музикант е удоволствието да притежава собствена гайда, изработена от големия майстор Тодор Шишков от с. Солища, с която остава да свири до края на живота си. Чест гост е на местните събори и сватби. Дафо Трендафилов е първият учител по каба гайда на първия випуск момчета, приети в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. И това е изключителен шанс за младите таланти да усвоят тънкостите на свирене на старинния инструмент. На педагогическата си работа той отдава повече от 20 години. Съосновател е на фолклорния ансамбъл с ръководител Манол Радичев в родното си село. Гайдарският глас на именития музикант се е извисявал на Рожен, на Копривщенските събори като солист и участник в оркестъра „100 каба гайди“. Бил е почетен председател на журито на илинденското гайдарско надсвирване в Гела. Дафо Трендафилов е признат майстор в изработването на гайди, много от които са собственост на запалени по българския фолклор чужденци.

Свидни спомени за прочутия си баща разказва неговата дъщеря Стефка Иванова:

Да, той беше прекрасен човек за нас, а за останалите – широко скроена личност. Има една снимка, която го олицетворява най-добре – на нея е с разтворени ръце, а в едната държи гайдата си. На никого не е отказвал да посвири – и на двама, и на 20 човека. Били сме в Гела, когато са идвали хора специално да го чуят и видят. Веднъж бяха дошли 2 – 3 семейства у нас, а той като им засвири, хората станаха на крака и се просълзиха – все едно слушаха химна. Специални групи идваха и от Пампорово да го видят, да го чуят. Много си обичаше гайдата. Обиколи половин Европа с нея.

По време на неговите отсъствия майка ни го заместваше в селскостопанската работа, както и всички от семейството. При нас на празник, след вечеря извеждахме хорото на двора. Ако ни стане тясно, отивахме на ливадата да довършим веселбата. Веднъж в Гела дойдоха приятелски семейства. Решихме да излезем до Карлък (другото име на връх Орфей, втория по големина в Родопите). „Градските хора“ стигнаха до средата на пътя, а съпругът ми и татко, въпреки че тогава беше на 70 години, вече бяха на върха. Там на хоризонта видяхме две фигури, а в далечината звучеше гайдата. След това татко ми каза: „Исках да посвиря там, откъдето съм започнал.“ Наистина той като дете е свирил първо на пищялка, на кавалче, накрая с гайдата е извеждал овцете нагоре в планината. Страхотен човек беше…

За предстоящото гайдарско надсвирване в Гела, което традиционно се провежда през лятото, на Илинден, се предвижда тържествено честване на 100-годишнината от рождението на именития музикант. Близките му се надяват дотогава да излезе от печат биографичната книга, чийто автор е другата му дъщеря – Величка Стаменова, събрала семейни спомени и снимки на легендарния народен музикант.
Остани сбогом, стара планино! / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.