Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Тодор Димитров – автор на най-добрата подводна фотография

Тодор Димитров – автор на най-добрата подводна фотография

Малка водна змия и големи фотографски умения позволиха на варненеца Тодор Димитров да направи уникален кадър и да спечели първо място в престижния фотографски конкурс„Нашият подводен свят“ в Чикаго.

„Тодор Димитров е израснал в тесен контакт с морето, наблюдавайки красотите на черноморския подводен свят.Завършил е художествено училище и работи като графичен дизайнер. В свободното си време практикува гмуркане в морето и подводна фотография. Със своите снимки той иска да покаже подводния свят от различен ъгъл, използвайки иновативен подход и различни креативни техники. През последните години печели няколко награди от конкурси за фотография“– това накратко е биографията на Тодор Димитров,който тази година е носител на първа награда в много престижен световен конкурс за подводна фотография.Интересът към този вид изкуство расте в световен мащаб, техниката става все по-добра и достъпна, а тази година в конкурса Our World Underwater , който се провежда в Чикаго, са участвали отново хиляди фотографи от различни точки на света. Снимката от България печели вниманието на авторитетното жури в категорията COMPACT, заради високото майсторство при заснемането на кадър, отразяващ еднакво добре обекта, заснет под и над повърхността на водата.

Аз съм много доволен, че малката водна змия, която е често срещана по нашето Черноморие, успя да „пребори“ снимки на китове, акули, тюлени и различни морски костенурки, каквито имаше върху кадрите на конкурентите – казва Тодор Димитров:

Моята снимка представлява една водна змия, която е подала глава над водата.Исках да заснема точно по този начин змията, за да впечатля журито. Такъв кадър досега не е правен в световен мащаб. След конкурса ми писаха различни фотографи от цял свят, които ми казаха, че те също са се мъчили да заснемат змия по този начин, но не са успявали. Признавам, че съм използвал сложна техника и находчивост. Преследвах този кадър цели три години, но трудът сега е възнаграден, признанието е огромно. Също роля изигра и член от журито, легендата в подводната фотография, Дейвид Дюбилет. Той работи в National Geographic и през 70-те години създава техниката, с която съм заснел змията. Аз имам две много мощни светкавици отстрани на апарата. Понеже във водата след втория-третия метър се губят жълтият, оранжевият и червеният цвят, накрая се получава един синьо-зелен оттенък, който изобщо не е интересен. А с тази техника снимката се получава еднакво добре. Трудността при заснемането на подобен кадър се увеличава от движението на вълните.

Конкуренцията в този фотографски формат е огромна – продължава разказа си Тодор Димитров.– Специално подводните фотографи пътуват до най-екзотичните точки на планетата, за да снимат някой вид малка рибка, каквато никой не е заснемал до сега. Моят бюджет обаче беше нулев, кадърът е заснет до нос Галата край Варна.

Наградният фонд на конкурса е 55 хил. долара и е във вид на екзотични екскурзии в едни от най-интересните водолазни дестинации в света. Всеки мечтае за своите 5 минути слава, не се чувствам толкова известен, но пък съм много удовлетворен. Няма да спра дотук, имам много нови планове, свързани с нашето море – казва Тодор:

Снимал съм и други неща, има много мои кадри в интернет пространството. Любимото ми място за снимане е Българското Черноморие. То е много различно – на юг оттенъкът на водата е зеленикав, а на север е синьо-зелен. Имаш чувството, че това са две различни морета, само обитателите са едни и същи. Самите пейзажи и растителността също се различават доста. Южното Черноморие има много красиви водорасли. Наблюдава се и едно много рядко явление когато водораслите цъфтят – получават се дълги образувания, които правят морето живописно и красиво. Занимавал съм се с подводен риболов и оттам съм научил местата, заливите и т. нар. „подводни полянки“, където е подходящо да се правят красиви снимки на подводния свят, обяснява авторът на най-добрия подводен кадър Тодор Димитров. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.