Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Задържаха в мигрантски лагер мъж, който цял живот живее в България

Задържаха в мигрантски лагер мъж, който цял живот живее в България

29-годишен арменец, който е в България от малко дете, беше задържан и настанен в лагера за мигранти в Бусманци. Причината е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за гражданство.

На много места в Несебър, където цял живот е живял Давид, има кутии за събиране на дарения, с които да му се помогне.

Въпреки че е роден в Армения, хората в Несебър приемат Давид като местен. Озовава се в България, когато е на три години. Водят го неговите майка и баба.

„Майка ми се е опитвала да му оправи документите, но просто не е станало това нещо и след като е навършил 18 години вече са му казали, че няма как да му направят тези документи”, разказа братът на Давид – Дейвид Дяков.

Майката сключва брак с българин, който обещава да осинови Давид. Това обаче така и не се случва. Вместо това семейството е подложено на системен домашен тормоз.

Давид е единствената опора за брат си и майка си – макар и по документи такъв човек в България да не съществува.

„Поради липса на документи той не може да завърши образованието си, средното си образование, не може да се яви на матура. Има голям интерес и към психологията, и към литературата – това са предмети, които изключително много му вървяха в училище”, разказва приятелка на Давид – Весела Велкова.

На 9 март младият мъж отива с приятели до Варна и е задържан при рутинна проверка. Така се озовава в лагера за мигранти в Бусманци, на общо основание с всички нелегално преминали границата ни.

Давид обаче е прекарал целия си живот у нас и иска да продължава да живее в България и да работи като всички останали. Ако се върне в Армения, трябва да стане военнослужещ, защото страната е във военен конфликт с Азербайджан.

За да се освободи от военна служба, Давид трябва да си я откупи като заплати на арменската държава между 5 и 7 хиляди долара. Сумата е непосилна за семейството му.

Затова се организират благотворителни кампании.

29-годишният Давид Акопян е задържан на основание за установяване на самоличността му, каза в „Тази сутрин” адвокатът Диляна Гитева.

„Това е краткосрочно задържане за един месец и парадоксът в неговия случай е, че човек, който четвърт век живее в България, трябва да бъде лишен от свобода до един месец, за да бъде установена самоличността му, въпреки че стотици хора го познават. Очевидно това е човек с добри социални контакти”, поясни Гитева.

Тя уточни, че няма вариант Акопян да получи гражданство само на базата на това, че много хора го познават. Има обаче надежда, че той ще бъде освободен много скоро, дори и днес, след като самоличността му бъде установена.

Самият Давид лично разказа своята история по телефона от лагера в Бусманци.

Мъжът обясни, че той и останалите задържани се намират в големи килии от по 20 човека във всяка и че самата сграда, както и условията в нея, са като в затвор.

Там са настанени хора от Ирак, от Афганистан, а вчера докарали и китайци.

„За разведряване на обстановката младежите от Ирак и Афганистан се опитват да произнесат имената на китайците, но не с голям успех, разбира се”, пошегува се Акопян.

В по-сериозен тон обаче обясни, че през годините е изпращал множество запитвания по неговия казус до Президентството, институциите и до омбудсмана.

„Аз нямам и от арменската държава документи, защото те изискват от мен аз да се върна там и да служа. До 28 години е възрастта за служба. Арменски паспорт ми беше отказан поради тази причина, че аз трябва да се върна и да служа”, поясни Акопян. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники