Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Диана Димитрова избра обратния път към родината с надежда за промяна

Диана Димитрова избра обратния път към родината с надежда за промяна

Когато се съмняваме в адекватността на ценностите в живота си, когато ни обзема униние и вярата ни в по-доброто бъдеще е разклатена, тогава изпитваме нуждата да се върнем към чистия и неподправен извор на мъдрост и надежда. Откриваме го в спомена за нашите национални герои, черпим вдъхновение и от богатия фолклор на народа ни. Тъкмо жаждата да изживее всеки миг рамо до рамо с хората от родния си град връща една млада и амбициозна българка от САЩ отново у нас. Диана Димитрова е потомствен жител на Елин Пелин, но прекарва в чужбина близо 10 години. Аз съм родена в този град, той е оставил траен отпечатък в битието ми, прекрасно място е за отглеждане на деца и искам моите три да израснат тук“ – казва Диана Димитрова.

Върнах се със семейството си от САЩ преди 3 години и не можех да си намеря място, което да ми харесва и да влагам в работата цялата си енергия. Започнах активна обществена дейност, например организирахме подписка за изграждане на нова детска площадка, направихме и акция за кръводаряване. Тогава с мен се свърза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов и ме покани в неговия екип. Аргументите му бяха, че в общината има нужда точно от такива луди глави, на които им се работи за общото благо. Така започнах работа като старши експерт „връзки с обществеността“ към общината.Да си в администрацията има своите плюсове и минуси, но е дошъл моментът, в който по-младите, по-позитивно настроените хора трябва да обновят кръвта на държавната администрация. Проблемите никога няма да свършат, но за съжаление те произтичат от самите нас. Ако не променим поведението и мисленето си, никога нищо няма да се промени. Тарикатлъкът ни е в повече, заобикалянето на законите – това, че не сме си платили данъците, че не сме платили за свършена работа, ще ни излезе през носа в по-късен етап. За съжаление децата ни се научават, че и това може да размине безнаказано. А ние сме виновни за липсата на наказания и това ражда по-големи злини.

Община Елин Пелин е забележителна с многобройните фолклорни събори, които се провеждат на площада в града. На 6 април ще има празник „На хоро при шопите”, започнала е подготовката и за обичая Лазарица, свързан с Лазаровден. Но най-голям тази година ще е „Шопският празник”, между 17 и 23 юни, тъй като предстои неговото юбилейно издание. Програмата е изпълнена с възстановки на стари обичаи и традиции. В общината имат и други родолюбиви начинания, насочени специално към най-малките жители. Организират редовни срещи на клуб „Аз съм българче“, на които разказват на подрастващите за живота и подвига на изявените личности от историята ни. На децата не се говори достатъчно за Левски, Раковски, Ботев, а те са жадни да научат повече за героите – казва Диана Димитрова:

Затова създадохме клуба и се събираме всяка трета и четвърта неделя от месеца. Има огромен интерес. Миналия месец темата за Левски събра над 100 деца, жадни за знание. Стоят срещу нас, гледат с любопитни очи и чакат да им разкажем нещо, което ще ги докосне до такава степен, че да си кажат „Ето, аз съм Левски! Аз нося част от този велик българин!”.

Последната среща през март беше на тема „Безименните герои на Шипка“, а събирането на 21 април ще е посветено на Райна Попгеоргиева, известната като Райна Княгиня учителка и акушерка от Панагюрище, ушила знамето на Априлското въстание. Смятаме, че никога не е достатъчно да се говори за героизма и саможертва на предците ни. Надявам се и да направим в града „Алея на българските владетели”. Ще изрисуваме фасадата на едното училище с образите и имената на владетелите и годините, в които са управлявали. Така те по-лесно ще се запомнят, а и ще напомним, че държавата ни е създадена преди 13 века и половина, с което трябва да се гордеем като българи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.