Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

430 литературни и художествени творби на българчета от чужбина възраждат родовата памет във Велики Преслав

430 литературни и художествени творби на българчета от чужбина възраждат родовата памет във Велики Преслав

На 19 април ще се състои церемонията по връчване на наградите от пилотното издание на международния форум „Велики Преслав – история на цял един народ”, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. В него с литературното и художественото си творчество участват ученици от различни краища на България и от още 10 държави, сред които Казахстан, Украйна, САЩ, Испания и Северна Македония. Мястото не е избрано случайно – създаден през IX век, градът е столица на Първото българско царство и седалище на първата българска книжовна школа, развила се като културен център на славянския свят в онази епоха.

Желанието на организаторите е форумът да се превърне в ежегодно събитие, казва Румяна Митева – координатор и председател на движението за култура, изкуство, образование и наука „Родова памет”, и допълва:

Изплаках толкова сълзи от радост, когато получих творбите – 41 стихотворения и 67 есета. Те са потресаващо добри и са написани от деца, извън България. Има още и рисунки, пластики, изображения върху плочки, скулптури… Децата обрисуват как с каруците и със сълзи на очи прадедите им са напускали България. Всяко дете ще получи сертификат за участие и по един екземпляр от книгата „Преславски легенди” – издадена преди 50 години, наскоро тя беше препечатана в Шумен и дадена ни като дарение. Моята идея е да изпратя онлайн есетата и рисунките, взели участие във форума, до всички близо 400 български училища по света.

Активни участници във форума са бесарабските българчета от района Тараклия в Молдова. Това е резултат от сключения през декември миналата година договор между „Родова памет“ и фондация от региона за работа с местните 12 училища, в които се обучават общо 2798 деца от I до XII клас, а също така и със 7 детски градини, в които има 624 деца. Интересът към България и българския език се потвърждава и от факта, че на 12, 13 и 14 април в Молдова ще се проведе олимпиада по български език. По думите на Румяна Митева предстои разработването на подобен проект и със Сърбия.

Изложбата с детските произведения ще бъде подредена в Археологическия музей във Велики Преслав. Тя ще включва всички творби, не само наградените. Тържеството ще бъде в 16 ч. Надяваме се след това изложбата да бъде представена и в Националната библиотека в София. Работим и за издаването на книга с някои от есетата, които получихме. Основната ни цел е популяризиране и утвърждаване на културно-историческото наследство на България и приносът ни за развитието на европейската и световната култура. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.