Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вкусно пътешествие из Сливенския край

Вкусно пътешествие из Сливенския край

Едно читалище с осемдесетгодишна история в едно от все още “живите” български села реши да събере в сборник вкусната история на своя край. За да направи достояние на младите хора кулинарните съкровища – докато все още има кой да ги пази и да ги разказва.

“Вкусни пътешествия из Сливенския край” – така са нарекли проекта си дейците от читалище “Пробуда–1938” в с. Панаретовци. Целта им е да опазят и популяризират традиционните ястия от своя район. Те не просто ще събират вкусни рецепти, по които се приготвя храната в съседните села, но ще издирват автентичните сред тях.

Вкусни пътешествия из Сливенския край

Автентичността ще бъде защитена предимно от по-възрастните жени, които продължават да готвят както в миналото – разказва Дора Куршумова, председател на Обществения дарителски фонд-Сливен, който финансира проекта. – Деветдесетгодишната Пенка Славова, осемдесетгодишните Донка Петрова и Радка Пейчева от село Панаретовци знаят старите рецепти, а и имат внучета, на които да ги предадат. Нали идеята е младите хора да опитат от автентичния вкус – ястия, приготвени по някогашната технология, без Е-та и консерванти и да го сравнят със сегашните хамбургери и другите изкуствени храни.

Вкусни пътешествия из Сливенския край

До ден днешен панаретовци приготвят множество типични ястия за Сливенския край, чиито рецепти са опазили във времето и предават между поколенията. За разлика от повечето, вече обезлюдени български села, тяхното се радва на близо 350 жители с трийсет деца в началното училище и още петнайсет в прогимназиалния клас.

За селото са характерни сирените пити, солено-сладката милина – баница със сирене, която се залива със сироп или с мляко, катмите, направени със суроватка вместо с мляко и с добавена мая – продължава разказа си Дора Куршумова. – Приготвят се също ръсеници, гюзлеми – това са закуските от едно време, както и обредна храна със сладък булгур за т. нар. понуди (гощавка на близки и роднини след раждането на бебето). Хората си правят и вкусни сладка, защото в този район растениевъдството е добре развито, рачел, пияни праскови, сливи с ядки от орех или бадем, ошав по специална технология за подслаждане – потопен в шира и после изсъхнал на въздух.

Вкусни пътешествия из Сливенския край

За да съберат максимален брой автентични рецепти, хората от читалището ще се срещат с познавачи на традициите и ще провеждат т. нар. кулинарни анкети – заимствали са ги от етнографски изследвания и чрез тях ще описват начините на производство, от какви зърнени култури се омесва хлябът, как се консервират храните. Освен тези обобщени характеристики, в сборника рецептите ще бъдат разделени на делнична и празнична храна.

Рецептите ще бъдат описани заедно с технологията – не само колко лъжици и колко чаши се слагат от продуктите, но и по какъв начин се приготвят – казва още Дора Куршумова. – В село Бяла например една жена много добре описа как прави гюзлемите – първо ги напръсква с гореща солена вода и след това ги задушава, за да останат меки. Въобще има много интересни тънкости и съвсем не е достатъчно да бъде спазена дадена рецепта. Има неща, които са останали във времето, и точно те трябва да се предадат, за да може приказката на рецептата да продължи в рода.

Вкусни пътешествия из Сливенския край

Освен сборника с рецепти, ще бъдат организирани кулинарни изложби и събития, с които да се популяризират типичните ястия за района. Например в Крушаре – голямо село между Сливен и Ямбол, децата между четвърти и седми клас ще месят обредни хлябове, ще изработят тяхната украса и накрая ще ги опекат в специална пещ.

Предвижда се книжката с рецепти да излезе към края на годината, за да може по Коледа хората да опитат вкуса на гозбите от Сливенския край. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.