Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ретро парад на автомобили в Дряново

Ретро парад на автомобили в Дряново

През 2015 година собственикът на стари автомобили Стефан Иванов от Дряново предлага на местната общинска власт да организират ретро парад. Идеята се приема позитивно и тази година събитието ще се проведе вече за четвърти път. В първото издание участват 19 автомобила, но с всяка година техният брой се увеличава, а на 13 април организаторите очакват жителите и гостите на града да видят около 25 стари лъскави возила. В предишните години са показвани предимно автомобили от времето на социализма – Москвич, Лада, Трабант, Шкода, а сега се очаква Газ-21 от 1968 г. На първото издание е дефилирал и Мерцедес W 170 от 1938 г.

 Ретро парад на автомобили в Дряново

Автомобилите са от всякакви марки и всякакъв тип, най-често се срещат съветски автомобили, но има също така американски, немски, чешки и др. Поради факта, че нашият ретро парад все още не е част от националната програма за ретро паради на автомобили, събитието е по-скоро празник за град Дряново – обяснява Стефан Иванов.

Участниците от цялата страна ще преминат по главната улица на Дряново и ще паркират автомобилите си на централния площад на града.

По традиция организаторите ще бъдат облечени с ретро дрехи, а от общината предложиха самите участници също да се облекат в такъв стил – казва Стефан Иванов и отправя предизвикателство и към гостите да дойдат облечени така, за да бъде атмосферата на мероприятието още по-автентична.

 Ретро парад на автомобили в Дряново

Съхраняването на традициите е изключително важно, но създаването им е не по-малко значимо – отбелязва Стефан Иванов – затова искаме ретро парадът да се превърне в нова традиция за жителите и гостите на Дряново.

Градът е разположен в подножието на Стара планина, а невероятната природа и забележителности привличат все повече туристи. Само тук може да се посети първата благоустроена за туристи пещера в България – „Бачо Киро“, в която са открити едни от най-старите следи от живот на Балканския полуостров. От нея започва дряновската екопътека, която преминава по величествените скали около дряновския манастир „Свети Архангел Михаил“. Неизменен интерес предизвикват шедьоврите на легендарния майстор Колю Фичето – храмът „Свети Никола“, мостът над река Дряновска, Икономовата къща с разположената в нея колекция икони и църковна дърворезба, както и самият музей „Колю Фичето“, който представя живота на именития дряновец.

 Ретро парад на автомобили в Дряново

Сред паметниците на културата е Лафчиевата къща, за построяването на която не е използван нито един пирон. Вниманието грабва най-прецизната релефна карта на България, изработена през 1962 година.

Сред забележителностите на възрожденското градче са също първата в страната ни Часовникова кула (1778 г.), храмът „Света Троица“ с изключително красиво резбован таван и Паметникът на българската азбука, който бе подарен на Дряново през 2017 година. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники