Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Увеличават се случаите на морбили в Европа и България

Увеличават се случаите на морбили в Европа и България

Над 80 000 са разболелите се през 2018 година от морбили (дребна шарка) европейски граждани. Повече от 70 са смъртните случаи вследствие на заболяването, което е с 33 повече от предходната 2017 година, съобщават Световната здравна организация и Европейският център за превенция и контрол на болестите. Представителите на двете организации са обезпокоени, тъй като броят на заразените продължава да нараства и в началото на настоящата година в страни като България, Франция, Полша, Чехия, Белгия и Ирландия. Дребната шарка е заболяване, което е възможно да протече с усложнения. Най-често те са свързани с части от отделителната система, слуха, белите дробове и мозъка, а смъртността от подобно заболяване е 1 на 1000. При бременните, заразени с морбили, съществува риск да загубят плода или детето да се роди недоносено. Неврологичните проблеми, предизвикани от прекарана дребна шарка пък, могат да се изявят години по-късно. Затова епидемиолози съветват всеки, който няма алергии, имунни заболявания или други противопоказания, да се ваксинира, за да предпази както себе си, така и околните, които по една или друга причина не са имунизирани.

По повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април) беше изнесена актуална статистика, която показва че случаите на морбили в България са 497. Най-много – 146, са болните в София-област. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. Макар гражданите до 18-годишна възраст да са с покрити от държавата здравни осигуровки и ваксините да са включени към тях, има неваксинирани деца и подрастващи, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

7 на сто от децата не са получили първата си ваксина за морбили на 13-месечна възраст, а 13 процента не са получили втората ваксина на 12 години. Друг е въпросът, че когато започнем анализ на тези групи – кой и защо не е получил ваксина, причините са десетки. Става дума за ромската общност и децата, чиито родители са антиваксърски настроени – уточни Кунчев и допълни, че при ромското население, което формира 76 на сто от случаите, най-честият проблем е свързан със затруднения по намирането и ваксинирането на децата, но като цяло те не са настроени против имунизациите. Съвсем друго е отношението на представителите на антиваксърските движения, на които дълго трябва да се разясняват ползите от ваксините. Според инспектора влиянието на тези активисти върху останалите родители трябва да бъде ограничено. А що се отнася до случаите на починали хора вследствие на ваксина, с които антиваксърите подкрепят своите тези, ако има подобна информация, то тя трябва да бъде предоставена на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да бъде проверена, категоричен е д-р Кунчев

Представителят на Европейския офис на СЗО д-р Сидхарта Санкар Датта изтъкна, че ефектът от дадена ваксинация може да бъде само положителен, тъй като благодарение на ваксините има много примери за успешно излекувани и дори забравени в Европа болести като полиомиелита (детски паралич) например.Той апелира медиите и политиците да информират по-активно обществото за ефективността и безопасността на ваксините. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.