Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Червеният апартамент” – портал към живота на българите през 80-те години на миналия век

„Червеният апартамент” – портал към живота на българите през 80-те години на миналия век

В центъра на София отвори врати един нетрадиционен музей. Той се намира в апартамент и пренася посетителите в живота на българите през 70-те и 80-те години на миналия век – последния етап от комунистическия режим в България и управлението на Тодор Живков. „Червеният апартамент” (The Red Flat) е съвместен проект на Сдружение 365, известно с градските си разходки из София, и колекционера на соцреликви Валери Гюров – собственик на магазин-галерия Gifted, откъдето всъщност започва увлекателното пътешествие в миналото.

Апартаментът има дневна-трапезария, като дневната вечер се превръща в спалня, каквато е била и съдбата на не малко български жилища. Има стая, която е обзаведена като детска, баня, тоалетна и кухня с килер.В образцовия дом „живее” сем. Петрови – майка, баща и техният син. Семейството е събирателен образ на много български семейства. В реалността то не съществува, но сме се опитали посредством неговата история да разкажем максимално много неща и да дадем информация на хората за това отминало време – казва Валери Гюров.

Червеният апартамент

Работата по събирането на емблематични предмети от онази отминала епоха продължава година. Посетителите имат пълната свобода да изследват предметите, да отворят гардероба, да почетат вестници, книги и списания, а шкафчетата на секцията са пълни с предмети с история. Стената в кухнята краси гоблен с лика на Ленин.

Червеният апартамент

От най-култовите предмети са двата телевизора – София 31 и София 85, излъчващ откъси от предавания от 80-те години. Имаме радио и грамофон „Респром”. Радиото VEF също е много класически радиоприемник, а БНР предостави сигнали от известни предавания. Може да се види хладилник „Мраз”, печка „Мечта”, пералня „Перла”, празни шишета от бира и лимонада, колело „Балканче”, детски играчки – изброява част от интересните експонати Валери Гюров.

Червеният апартамент

Посетителите се запознават отблизо с всекидневието на средностатистическото българско семейство чрез аудиогид на български и английски език с 46 истории за предметите в апартамента. От тях могат да научат най-различни неща: дали човек е трябвало да си събува обувките или не, какво са яли и пили хората тогава. Какво още?

Червеният апартамент

Най-вече информация, визуална и аудио, за време, което е минало, но което със сигурност дава своя отпечатък и в нашето ежедневие, тъй като това е най-близкият ни исторически период. За чужденците, разбира се, усещането е едно, за българите съвсем друго. Опитали сме се да не взимаме страна и да не показваме най-големите крайности, т. е., няма много информация за терор или за забавленията. Опитали сме се да се движим максимално деликатно в историята, така че човек да получи базовата информация и оттам да се задълбочи в конкретни теми, питайки домакина или интересувайки се допълнително в литература или Интернет – отбелязва Валери Гюров и допълва, че най-често хората реагират с усмивка, особено българите, когато виждат неща, които са срещали в къщите на своите баби и майки.

Червеният апартамент

Връщат се спомени от тяхното детство или младините им, в зависимост от възрастта им. Някои неща са забравени, други не са виждани, има хора, които са раждани след 1989 г. и за тях много от предметите са абсолютно непонятни и необясними – от телефона с шайба през дуплекса до малкото продукти, които е имало тогава в хладилника на българите. За чужденците е съвсем друго възприятието, особено за хората, идващи не от източноевропейски страни, каквито са повечето посетители. По този начин те се опитват да си обяснят някои неща за държавата ни, и се надяваме, че успяват.

Домакините в музея предлагат на гостите си и традиционната за онези времена почерпка – лимонада, боза, напитката „Етър”, а от време на време и филии с масло и чубрица, за да опита човек и част от вкусовете на това време. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники