Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Село Баня – история и СПА в подножието на три планини

Село Баня – история и СПА в подножието на три планини

СПА бизнесът в туризма отбелязва впечатляващ възход и добива огромна популярност сред туристите в десетки страни. България се оказва доста надарена от природата в това отношение, тъй като е в челната европейска тройка по брой на изворите и изобилието на минерални води. Малкото и не особено популярно доскоро, село Баня (около 3 хил.души) в Югозападна България е прекрасен пример в това отношение. Всъщност самото му име говори коя е неговата най-голяма забележителност.

То се намира в Разложката котловина, в подножието на три прекрасни български планини – на изток са красивите Родопи, на север е най-високата ни планина Рила, на юг е величественият Пирин. В Баня има 72 минерални извора с температура на водата 58 градуса, много от които оценени по достойнство и ползвани за тонус и здраве още от древните траки и римляни. Но природното национално течно богатство е все още е недостатъчно използвано.

Бизнесът с минерална вода започна сравнително отскоро да се развива в този край и той постоянно се разраства както като места за настаняване, така и по отношение на използването на здравословната минерална вода. Това в крайна сметка означава и повече работа и препитание за много от местните жители.

Село Баня

Засега хотелите не са много – около 20, за разлика от отстоящото само на 5 км световноизвестно градче Банско и неговите близо 100 хотела и над 70 км ски писти, на които се организират и състезания за Световната купа. На практика тази близост е една изключителна възможност за двете населени места да предлагат още по-атрактивни оферти на своите гости – комбинация между зимни спортове и рехабилитационни водни процедури. Към това се добавя и сравнителната близост на двете курортни селища до София – само 150 км отстояние от столицата, 100 от които автомагистрала. Да не говорим, че съседните Северна Македония и Гърция са дори още по-близо, което личи и по регистрационните табели на многобройните автомобили, паркирани пред хотелите.

Село Баня

Прекрасен символ на село Баня е запазената стара Римска баня, построена в типичен стил – ред камъни, три-четири реда тухли. С малки отвори на свода и светилник с комин над него, тази къпалня е строена през времето на Римската империя.

Село Баня

От времето на турското владичество пък е останала т.нар. Турска баня.

Село Баня

Тези постройки, както и други намерени археологически доказателства, говорят, че село Баня е с много стара история и традиции в балнеологията. Минералната вода в село Баня е известна със своите лечебни свойства. Ако имате стари травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания, със сигурност ще можете да си направите следоперативна профилактика. Минералните води в Баня лекуват и различни кожни болести и възпаления – правят кожата здрава, красива и сияйна, а СПА процедури – сауна, парна баня с хамам и ледено ведро спомагат още повече за това да се чувстваме красиви и уверени.

Село Баня

Минералната вода, освен за бани и процедури, може да се използва и за питейна балнеотерапия на заболявания най-вече на стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчна и бъбречна отделителни системи. На много улички в селото има свободно течащи чешми с минерална вода, откъдето всеки може да си напълни и отнесе със себе си безплатно съд с топлата лековита течност.

Село Баня

Туристическите професионалисти от региона и местните жители са на мнение, че големият бум на с. Баня като туристически СПА център тепърва предстои. Досегашното развитие на бранша е само възходящо и неслучайно в различни части на селото могат да се видят многобройни строежи на нови хотели и апарт-комплекси. Въпреки лекия спад, очакван в туризма в България през тази година, тук цари по-скоро оптимизъм. Причина за това са почти пълните хотели, дори и в настоящия „нисък сезон“. За лятото прогнозите са още по-добри, дори се смята, че ще има недостиг на свободни хотелски стаи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.