Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теодор Цветков ще преплува 30 български езера с благотворителна мисия

Теодор Цветков ще преплува 30 български езера с благотворителна мисия

30 езера в различни части на Българя ще преплува русенецът Теодор Цветков, не за да постави рекорд, а за да събере средства в помощ на жени, борещи се с рак на гърдата. Теодор е само на 24 години, но вече е убеден в силата на благотворителните инициативи, които го карат да се чувства удовлетворен от вложените усилия. Стартът на кампанията Теодор постави на 31 май с плуване през езеро Наньово блато, край ловешкото с. Голяма Брестница. До 20 юни той ще преплува няколко езера край София, сред които Чепинското и Челопеченското, а също водоеми край Карлиево, Благоевград, Смолян, Бургас, Балчик и Каварна. Очаква се на брега около езерата да се съберат десетки приятели и почитатели, които да подкрепят плувеца и неговата благотворителна идея.

Желанието да се занимавам с благотворителност го нося в себе си. Още от дете мечтая да помагам на хора в нужда и помагам чрез плуването, защото това е спорт, който обичам и с който се справям добре – казва Теодор Цветков:

Всеки решава с какъв спорт ще се занимава, на мен плуването ми харесва, даже заради добрите резултати, които постигам мога да бъда в категорията професионален състезател-плувец. Сам съм се научил, нямам треньор. Сам провеждам тренировките си в 17 метров басейн, не пропускам да плувам всеки път, когато ми се отдаде възможност. В река Дунав не е подходящо за плуване и тренировки, защото има водни течения и водовъртежи, и опасност съществува дори за професионален плувец. Най-дългото ми преплувано разстояние е като за световен рекорд – 50 км със завързани крака, което направих за 17 часа. Моята цел обаче не е да поставям рекорди или да се боря за медали, аз искам на първо място да помогна.

Много хора ме подкрепят в тези инициативи, но най-много помага моят брат близнак Валентин – винаги е зад гърба ми и мога да разчитам на него. Всичко, което съм постигнал е и негово дело. Помага и приятелят ни Деян Костадинов, на когото винаги мога да се доверя.

Имам много приятели и всеки ще участва с каквото може, за да съберем повече средства за кампанията срещу рака. Обезпечили сме безопасността на плуването, рискът е сведен до минимум. От всички езера, в които ще плувам, само едно познавам, другите са изненада и затова ще е интересно и трудно едновременно. Надявам се хората да откликнат, да дойдат и да ме подкрепят от брега, а най-вече да помогнат на фондацията „Една от осем“. С тях се свързахме по наша инициатива, защото искахме тъкмо на тях да помогнем. Банковата сметката е посочена на страницата ни „Езерата на България за Една от осем“. За жалост хората не откликват много на призиви за благотворителност, а и съм забелязал, че бедните хора са по отзивчиви. Никой обаче не е застрахован, че в даден момент от живота си няма да изпадне в нужда и да потърси помощ. Затова трябва да си помагаме. Много е трудно човек да се пребори с егото си, но ако гледаме само за себе си, няма как да вървим напред.

Цялата инициатива на братя Цветкови има освен хуманна и екологична насоченост. Според наблюдения на плувеца Теодор, с всяка изминала година езерата стават все по-замърсени, а климатичните промени също усложняват обстановката във водоемите. Валентин Цветков разказва за още една тяхна инициатива:

Предвиждаме с помощта на дарители да издадем енциклопедия, която ще включва колкото се може повече езера в България. Приходите от продажбата й отново ще отиват за фондацията на жените, борещи се с рака на гърдата. А чрез самата енциклопедия искаме да популяризираме природата на България и отделно да наблегнем на риска от замърсяване и изчезване на някои езера. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.