Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Москва се проведе Международна конференция „140 години установяване на дипломатически отношения между Русия и България”

В Москва се проведе Международна конференция „140 години установяване на дипломатически отношения между Русия и България”

На 14 юни в МГИМО се проведе Международна конференция „140 години установяване на дипломатически отношения между Русия и България”

Конференцията бе организирана от МГИМО, Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - София и посолството на Република България в Москва.

С приветствия към гостите се обърнаха ректора на университета Анатолий Торкунов, извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин, директора на Института за славянознание към Руската академия на науките Константин Никифоров, а чрез видео връзка от София и заместник-ректора на УНСС.

Посланик Ат. Кръстин благодари на организаторите на конференцията за подготовката и провеждането на събитието и отбеляза, че МГИМО е най-подходящото място за провеждане на такъв форум. „Много се гордея с факта, че съм възпитаник на МГИМО и участвам в този форум”, подчерта той. Ат. Кръстин говори за историята на България от края на Руско-турската война от 1877-78 г. и историята на руско-българските отношения. Той каза още, че Министерството на външните работи реши да създаде страница във Фейсбук, посветена на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Завършвайки речта си, Ат. Кръстин напомни, че трябва правилно да анализираме историята, да я помним и да не заместваме фактите с митове. Той цитира и речта на президента на България Румен Радев на Петербургския Международен икономически форум 2019 (ПМЕФ): „От България Русия е получила своята писменост, а от нашите земи в Русия е дошла християнската вяра и църковнославянския език. Хилядолетие по-късно - през 1878г., България получава от Русия свободата си, за която своя живот са дали хиляди руски войници. Ние, българите, никога няма да забравим това“.

Ректорът на МГИМО Анатолий Торкунов подчерта, че въпреки някои трудни периоди в историята на отношенията между България и Русия, днес можем да говорим за многостепенни отношения между народите на двете страни: развива се академичното сътрудничество и сътрудничество в областите на образованието и туризма. Анатолий Василиевич говори за ПМЕФ 2019, където се срещнаха президентите на Русия и България, в рамките на който те изразиха решимостта си да развиват пълноценни отношения и припомни неотдавнашните посещения в Москва на министър-председателя и президента на България. Ректор А.В. Торкунов изрази надежда, че този импулс ще изиграе важна роля за по-нататъшното продуктивно развитие на двустранните отношения.

С доклади на конференцията се включиха историци, учени, преподаватели от МГИМО, Московски държавен университет на името на М.В. Ломоносов, Института за славянознание на Руската академия на науките, Руското военно-историческо дружество, както и представители на българското посолство в Москва. Освен речи на исторически теми бяха разгледани и въпроси на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, туризма, културата и образованието.

Чрез видео връзка с Университета за национално и световно стопанство свои доклади представиха професорите Динко Динков, Георги Генов, Г. Горанов, Искра Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Българският културен институт в Москва представи във фоайето на Московския държавен институт за международни отношения изложба на Държавния архив на България: "Основи на българския парламентаризъм и Русия - началото на българо-руските дипломатически отношения". До края на юни студентите от института ще могат да се запознаят с материалите на изложбата, където са представени документи и редица интересни факти от историята на отношенията между двете страни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники