Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започна ремонтът на Паметника на Свободата

Започна ремонтът на Паметника на Свободатаснимка: bgnesagency.com

Започна реставрацията на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка, предава кореспондентът на БГНЕС от Казанлък.

Статуята се нуждае от спешен ремонт. Преди две години специалисти установиха, че вътрешната конструкция на 8-метровия монумент, която е от метал е силно компрометирана и трябва да бъдат взети навременни мерки. Лъвът е отлят в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 година, поставен е на Шипка през 1934 година, а последният ремонт е направен в началото на 80-те години на миналия век.

Реставрацията на бронзовия лъв на паметника започва в навечерието на 85–годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея, които ще се проведат през август. От областната управа уверяват, че започващият проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация е на 24 август.

Монтираното вече скеле на паметника ще ограничи достъпа на посетители до експозицията в паметника до 20 юни. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Консервационно-реставрационните дейности се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева с ДДС. Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“ „Ние обичаме България“. Инициативата стартира през 2016 г. и продължи до 2018 година. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники