Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евростат: Най-много руснаци с нови BG паспорти, следват ги украинците

Евростат: Най-много руснаци с нови BG паспорти, следват ги украинцитеснимка: chernomore.bg

През периода 2012-2017 г. най-много български документи за самоличност са издадени на руснаци – 1432. Следват украинците с 1042 паспорта и много по-малко от тях са издадени на граждани на Турция, на Северна Македония и на Молдова, съобщи във вторник Евростат в изследване, посветено на миграцията на Стария континент.

Сирийци, иракчани, иранци, мароканци и други народи, които съставляваха основната бежанска вълна през 2014-2016 г., подминаха България и получилите гражданство между тях са единични случаи.

Истината е, че паспортите, издавани на руски граждани, спадат малко през 2017 г., което сигурно е свързано с отлива от българския имотен пазар. Инвестицията в имот е най-разпространеното средство за получаване на българско гражданство от руски и украински граждани.

Присъствието на турски граждани в топ 5 на народностите, получаващи българско гражданство, също е обяснимо – очевидно това са хората, които са се изселили от България при т.нар. голяма екскурзия след възродителния процес, които след пенсионирането си се връщат да живеят в България. Или тъй като те никога не са губили българското си гражданство, то това са членове на техните семейства, които са се родили в Турция. Данните на НСИ за населението вече показаха процес на заселване на тези хора в област Кърджали.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники