Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заместник областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха среща с деца на бесарабски българи от град Одеса

Заместник областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха среща с деца на бесарабски българи от град Одеса

Група от двадесет деца и двама учители гостува в област Смолян по покана на Туристическо дружество „Родопея“ с. Ягодина. Програмата им предвижда в рамките на 9 дни да се запознаят с културните и природни забележителности на района, да се запознаят с традиционни местни обичаи, както и да проучат възможностите за обучение и развитие. Те са отседнали в хижа „Тешел“ от където имат лесен достъп до природните феномени в околността. В ролята на техен гид е секретарят на ТД „Родопея“ с. Ягодина Величко Чаушев. Отговорника на групата е Олга Неделчева, която е преподавател в Българското Неделно училище „Българска камбана“ в Одеса.

Учениците са посетили туристическата атракция „Орлово око“, Ягодинската пещера, Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло, като изказаха своите първи впечатления. По този повод заместник областният управител Андриян Петров им разказа за сериалът „Дяволското гърло“, заснет в Смолян и чийто сюжет се развива в Родопите, в местностите край Смолян и в едноименната пещера. В Смолян те ще посетят още Планетариума, Регионалния исторически музей, Регионалната Библиотека и Художествената галерия.

Срещата премина в патриотичен дух, бяха цитирани стихотворенията „Аз съм българче“ и „Родна реч“, изпя се българска народна песен и химна на България. Андриян Петров представи информация за фотоконкурса „Аз раста патриот“, като предложи в следващото издание да участват и сънародниците ни от българската диаспора в чужбина.

С желанието си да се върнат отново в България за да живеят тук, да открият корените си, да завършат висше образование в някое от трите висше учебни заведения в град Смолян, гостите от град Одеса и област Одеса в Украйна потвърдиха много добрите си впечатления от видяното, както и от възможността свободно да се придвижват и срещат с ръководители и представители на местната и държавна администрация, проявената загриженост и внимание, както и оказване на своевременно съдействие за решаване проблемите на гражданите.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.