Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Днес е Преображение Господне

Днес е Преображение Господнеснимка: btvnovinite.bg

Православната църква отбелязва Преображение Господне.

Вярва се, че на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. За да укрепи вярата им, Исус и тримата му ученици се изкачили на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за "Освещаване на гроздето".

Вярва се, че в нощта срещу Преображение небето се отваря и сам Господ се показва на Божията врата. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Според народните вярвания от Преображение Господне лятото се пречупва и времето се преобръща - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.