Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екопарк с диви животни посреща гости в Добруджа

Екопарк с диви животни посреща гости в Добруджа

Сърни, елени, камерунски козички, глигани и пауни се наслаждават на волен живот в новооткрития екопарк “Геранеа”. Комплексът със зелени възвишения и панорама към Черно море приема посетители, които обичат красивата природа и желаят да общуват с животни в естествената им среда.

Латинското наименование за растението здравец - “гераниум” – е дало вдъхновение за името на екопарка. “Геранеа” се разполага на седем хиляди декара гориста площ между добруджанските села Ляхово, Оброчище и Църква, на 5 км. от курорта Албена.

екопарк Геранеа

Преди две години Рехджан Низам взема на концесия някогашното ловно стопанство, с идеята да го превърне в дом на дивите животни по подобие на национални резервати като “Серенгети” в Танзания. Първите стъпки, които прави наемателят, е да забрани лова, да селектира животни от други стопанства и да отдели глиганите, за да не смущават останалите обитатели на екопарка. В резултат на тези грижи днес в “Геранеа” живеят 170 елена лопатари, 250 муфлона, 50 сърни, 50 камерунски козички, 300 глигана и много други представители на животинския свят.

екопарк Геранеа

Девствената природа и тръпката на непредвидимото диво предоставят незабравимо преживяване за гостите – обещават от екопарка. Освен чрез свободни разходки, туристите имат възможност да проследяват животните и от седем наблюдателни кули /вишки/.

Хората се движат буквално в гора, населена с диви животни, които могат да наблюдават през цялото време – разказва Рехджан Низам. – Една част от животните вече са се социализирали и шумът не им пречи толкова, а други са по-плашливи, особено майките с малките, и те по-трудно се виждат. Но когато успеем да закараме посетителите максимално близо до някое животно и усетим техния адреналин, това чувство изпълва и нас.

екопарк Геранеа

Преходите се извършват с помощта на професионални водачи, пеша, и по този начин се превръщат в най-трудната, но и най-атрактивна част от пребиваването в екопарка.

Имаме и коне за езда – добавя концесионерът. – Мислехме да ползваме също специални каруци, но тъй като теренът е пресечен, се отказахме от тази идея и сега преговаряме с производители на високопроходими електромобили.

екопарк Геранеа

И тъй като имаме вишки, на които в момента монтираме соларни панели, електромобилите ще могат да се зареждат от тях. По същия начин ще захранваме и камерите за наблюдение, защото намерението ни е в нашия сайт животните да се виждат в реално време. Изобщо опитваме се максимално да затворим цикъла, за да нямаме нужда от външни фактори – всичко да набавяме в самото стопанство, да не притесняваме животните с излишен шум. Просто да си бъде истински екопарк.

По време на разходките си гостите на стопанството могат да се наслаждават на природните гледки, почивайки си в удобни беседки и на пейки. Там те могат да усетят също уханието на разнообразни билки, да чуят шумолене от листата на дръвчетата и да последват с поглед пъстрите опашки на пауните.

екопарк Геранеа

До този момент нямаме човек, който да не е казал, че ще се върне отново – доволен е Рехджан Низам. – Защото ние ще работим целогодишно, по 24 часа всеки ден, а вишките за наблюдение ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане. Освен че денонощно ще се наслаждават на природата, посетителите ще се радват и на откритите ни библиотеки, благодарение на които ще могат да посядат с книга в ръка. Хората са доволни, защото досега не са чували за подобна местност с диви животни, достъпна среда, проходими пътища и по-екстремни горски пътеки. При нас има за всеки човек по нещо – в зависимост от това какво изживяване иска да усети. Той може например да се снима на местата, които най-много му харесват, а реши ли да обходи целия екопарк, един-единствен ден няма да му стигне. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники