Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Да се загубиш в Ягодина

Да се загубиш в Ягодина

Има едно село в Западните Родопи, в което ти се иска да се изгубиш и да забравиш обратния път към дома. То сякаш е скрито от света и любопитните погледи на хората, търсещи шумни забавления. Пътят до него е труден, дори на места опасен, защото се вие по естествения ход на река Буйновска, изваяла в продължение на хилядолетия най-красивото и дълго ждрело в България, около 8 км.

Накрая на тесния, на места еднопосочен път, след безкрайни завои и проходи в планинските склонове, изниква сякаш като награда за преодолените препятствия, село Ягодина. То се намира досами гръцката граница.

И ако сте любители на домашния уют и вкусната храна, то ще ви плени с автентичния си бит и типични родопски гозби от местни продукти.

На около три километра от населеното място се намира Ягодинската пещера, призната за едно от чудесата на Родопите. Тя е на три етажа, с множество лабиринти, като дължината й достига 10 километра. Според проучванията на спелеолозите тя съществува от стотици хиляди години.

В близост до входа й е открито Енеолитно жилище, съхранено в естествения си вид, а също и останки от керамични съдове, хромели (ръчни мелници), овъглено жито и керамична пещ, които датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.).

Наред с причудливите скални форми, синтрови езера, сталактити, сталагмити, сталактони, пещерни перли, леопардови кожи (общо 22 вида от познатите 28 пещерни образувания) и впечатляващи зали е т.нар.

Стена на греха, на която според поверието, ако залепите монета означава, че сте праведни. В Новогодишната зала може да видите и коледна елха, с която спелеолозите посрещат по традиция Новата година. В същата зала, близо 200 романтични сърца са минали под венчило. Сред животинските видове в пещерата са регистрирани около 11 вида прилепи, като шест от тях са сред приоритетните за опазване в Европа.

Надвечер, след приказните изживявания в Ягодинската пещера, можете да се полюбувате на залеза от платформата Орлово око, точно под връх „Св. Илия“, на 1563м надморска височина. Там дъхът на всеки посетител притихва пред магичния релеф на Буйновското ждрело, зашеметяващия простор и панорамната гледка:

Ягодинската пещера

Чудиш се как природата е успяла да сътвори такава красота и гордостта нахлува в теб, защото това прекрасно място се намира в твоята родина!

Нямам думи, които да опишат красотата, магнетизма и величието на Родопите !!!

Неповторимо изживяване, невероятна гледка!!!

Така описват видяното от стоманената козирка, всички дръзнали да застанат на това вълшебно място, в което всеки се влюбва и иска да остане завинаги.

След натрупаните впечатления из околностите на Ягодина, идва ред на вкусните родопски специалитети, домашно сирене и ароматни сладка от горски плодове. На следващия ден, след обилна закуска с родопска баница и гъсто кисело мляко, може да се отправите с нови сили към Триградското ждрело и страховитата пещера Дяволското гърло, където се намира най-високият подземен водопад на Балканите.

За Дяволското гърло легендите от времето на траките разказват, че води към Подземното царство на Хадес, където Орфей слязъл да търси любимата си Евридика. Пещерната бездна се е формирала от пропадането на земните пластове и подземна река.

Ягодинската пещера

В огромната й зала, която може да побере храма „Александър Невски“, намират убежище четири вида прилепи, сред които пещерен дългокрил (Miniopterus schreibersii) и дългопръст нощник (Myotis capaccinii), включени в Световния червен списък. Обезопасеният маршрут в пещерата е около 350 м и затова, след вълнуващите преживявания в скалните галерии, имате достатъчно време да разпуснете за няколко часа в топлите води на минералния басейн до Девин и отново да се върнете в Ягодина.

Всяка година, в началото на септември селото отбелязва празника си с изпълнения на гайда, хора и надпявания под звездите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.