Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Десетте планински първенци в България – мисия изпълнена!

Десетте планински първенци в България – мисия изпълнена!

Всяка година последната неделя на август е специална за любителите на планините. В този ден по традиция хиляди туристи поемат от различни места, за да се съберат на най-високата точка на Витоша – Черни връх /2290 м/, за отбелязването на поредната годишнина от началото на организирания туризъм в България. Тази година датата е 25 август, а годишнината – 124-та след паметния август 1895 г., когато по покана на писателя Алеко Константинов 300 ентусиасти се включват в първия организиран поход и на Черни връх основават клуб на българските туристи.

И отново по традиция тази година на най-високата точка на Витоша планинарите ги очакват организирани от Българския туристически съюз празненства и томбола с награди за покорителите на десетте планински първенци. Но нека разкажем по-подробно за това предизвикателство – за покоряването на най-високите върхове на планините в България, отправено към любителите пешеходния туризъм.

Десетте планински първенци в България

След успеха на зародилото се през далечната 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз първо национално туристическо движение в страната – „100 национални туристически обекта“, през не толкова далечната 2005 г. се появява ново движение. Идеята за него е на български планинари, организацията – от БТС, а названието – „Десетте планински първенци“.

Върховете, включени в движението, са Мусала в Рила, Вихрен в Пирин, Ботев в Стара планина, Черни връх на Витоша, Руен в Осоговската планина, Гоцев на Славянка, Голям Перелик в Родопите, връх Радомир на Беласица, Руй в едноименната планина и Богдан в Средна гора, разказва Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. По думите му, от 1966 г. до днес през националното движение „100 национални туристически обекта“ преминават повече от 6 милиона участници, а наред с него все повече популярност набира и предизвикателството „Десетте планински първенци“. Само за тази година то е мисия изпълнена за над 250 души. Покоряването на върховете се удостоверява с печати, поставени в специална книжка в определени от БТС туристически обекти.

В движението участват хора на възраст от 10 до 80 години. Идеята на Българския туристически съюз е по този начин да се популяризира пешеходният туризъм по нашите планини и върхове, обяснява Мирослав Дачев.

Десетте планински първенци в България

Той посочва, че интерес към движението проявяват не само българи:

Всяка година имаме участници и от нашите съседи – Македония и Сърбия. Тази година имаме 7 македонци и 5 участници от Сърбия.

Българските планини се славят със своята красота и гостоприемност, и предоставят прекрасни възможности за туризъм. Най-високият връх в страната – Мусала, в Рила, се издига на 2925 м. За десетте планински първенци, намерили място в инициативата, Мирослав Дачев казва:

Десетте планински първенци в България

Почти всички са достъпни. Черни връх е най-масово посещаваният и любимо място за разходки, – но подчертава: – По-трудни са върховете Ботев, Вихрен и Мусала. Особено в периодите, когато е дъждовно или снежно, при изкачвания там за предпочитане е да се доверите на планински водач.

И една новина, която Мирослав Дачев от Българския туристически съюз сподели специално за „Радио България“:

Десетте планински първенци в България

На базата на нашата инициатива „Десетте планински първенци“ миналата година инициирахме създаването на „Десетте балкански първенци“. Преди години имаше повече административни и други трудности за достъп до съседните държави, но сега преминаването на границите е по-лесно. Затова Българският туристически съюз предложи на страните от Балканския планинарски съюз нашата страна заедно с Гърция, Словения, Македония, Албания, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватска да създадем подобна инициатива – за покоряване на десетте балкански първенци. Всяка от държавите вече е посочила свой първенец, който иска да бъде включен в това движение. Подробностите, надяваме се, ще бъдат уточнени на следващото заседание на Балканския планинарски съюз. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.